• Головна
  • Новини
  • Хто з депутатів на Тернопільщині служить, а хто склав мандат під час війни

27.02.2023, 22:58

Хто з депутатів на Тернопільщині служить, а хто склав мандат під час війни

Наприкінці січня 2023 року депутатам та посадовцям різних рівнів та органів влади заборонили виїзд за кордон. 

«20 хвилин» зібрали інформацію щодо депутатів Тернопільщини, які склали мандати та про тих, які зараз у складі різних військових формувань боронять Україну. Їхні імена важливі, аби тернополяни знали своїх героїв в обличчя. Як і тих, хто з певних причин склав або вже заявив про намір скласти депутатські повноваження. Зазвичай причиною такого у заяві вони вказують «за сімейними обставинами». 

Закрили кордон — склали мандати?

Нам відомі імена, прізвища і посади депутатів рад різних рівнів, які зараз на фронті. Проте з питань безпеки ми називатимемо лишень імена. Але обов’язково розповімо про них, щойно Україна переможе у цій війні. 

Дізнались ми і про тих депутатів, які виїхали за кордон до початку чи під час повномасштабного вторгнення росії в Україну. Та про тих, хто написав заяви і склав мандат вже після рішення «закрити кордон» для депутатів — наприкінці січня 2023-го. 

Ми свідомо не збирали інформацію про тих, хто з волонтерських чи робочих питань виїжджав за кордон. Бо таких дуже багато. Але всі вони повернулись в Україну і не складали депутатських повноважень. 

Ми не можемо також відстежити депутатів абсолютно всіх рівнів. Тому зупинились на тернопільській обласній, міській і районній радах. А також на міській і районній радах Кременеччини і Чортківщини.   

Загалом у Тернопільській обласній раді є 64 депутата. Мандатів після заборони виїзду за кордон не склав жоден депутат, але зміни у складі ради за час війни таки відбулись, повідомив речник облради Володимир Бобко.  

Оксана Мормуль у грудні 2022 р. замістила депутата Тернопільської обласної ради Івана Мурина, повноваження якого припинили достроково. Іван Мурин, нагадаємо, загинув у серпні 2022-го в ДТП на в’їзді до Тернополя. 

12 депутатів, за даними обласної ради, зараз перебувають у лавах ЗСУ та захищають країну. Ще чимало їх є в добровольчих формуваннях, які охороняють об’єкти інфраструктури в межах території Тернопільської області. 

Виїжджав надовго, але повернувся

У Тернопільській міськраді є 42 депутати. Жоден з них після 27 січня 2023 р. не складав мандату і не повідомляв про такий намір, повідомила речниця міськради Мар’яна Зварич. 

Щодо депутатів, які виїжджали на тривалий термін за кордон у час війни, був Віктор Гевко, депутат від партії «Слуга народу». Він також молодший брат нардепа Володимира Гевка, який від початку повномасштабного вторгнення перебував в Україні. 

Проте на засіданнях сесії Віктор був присутній онлайн та голосував за всі питання, які були на порядку денному, чому були неодноразово свідками журналісти «20 хвилин». За даними сторінки у соцмережах, Віктор Гевко із родиною проживав у Штатах, активно волонтерив та брав участь у концертах та виступах на підтримку ЗСУ. Коли повернувся з родиною в Україну, продовжив волонтерську діяльність. 

На фронті зараз боронять нашу країну троє депутатів міськради. Свободівець Мар'ян, Володимир із фракції «Європейська  солідарність» та його колега із фракції Христина.  

У Тернопільській районній раді 54 депутати. Жоден з них від початку повномасштабного вторгнення не складав повноваження і не повідомляв про намір скласти депутатський мандат.  

Депутати Павло, Назарій, Андрій, Володимир та Ігор зараз боронять Україну.

А вже колишній працівник райради — юрист, голова тернопільської районної ради Віктор Козорог в перші дні пішов воювати добровольцем і боронив країну до літа 2022 року. Далі повернувся до виконання своїх обов’язків, повідомили у Тернопільській районній раді. 

Відмовились від мандата троє

У Кременецькій міській раді загалом 34 депутати. Двоє з них — Андрій та Вадим — зараз перебувають на фронті. Ще троє чинних депутатів мобілізовані і служать при місцевому військкоматі на різних посадах. 

Троє склали депутатський мандат. Одна з депутаток від «Слуги народу», Наталія Степанюк, за даними «20 хвилин», виїхала на початку повномасштабного вторгнення до Німеччини. На її місце нових депутатів ще не завели. Принаймні на сесії, яка відбулася 23 лютого. 

Володимир Фендич із «Батьківщини» склав повноваження депутата, як сам пояснив, через бізнес і волонтерство. Перед тим скала мандат відома адвокатка Ірина Сідорова («Європейська солідарність»). Про своє рішення пані Ірина також повідомила на власній сторінці у Фейсбук. 

— З ряду об'єктивних та суб'єктивних причин прийняла рішення про дострокове припинення повноважень депутата Кременецької міської ради, — написала Ірина Сідорова 31 січня. — За понад 7 років депутатської діяльності не шкодую про жодне прийняте рішення, і хоча в сучасних реаліях не все заплановане вдалось втілити в життя, в усіх своїх помислах та діях я керувалася інтересами своєї громади, принципами верховенства права та справедливості.

Прийшов час перегорнути цю сторінку та зосередитися на нових планах, можливостях та викликах, які пропонує життя, а цей пульт керування передаю іншому представнику «Європейської Солідарності».

Пані Ірина подякувала своїм виборцям за довіру, а міському голові Кременця та всьому депутатському корпусу за плідну співпрацю. 

Як нам стало відомо, до складу Кременецької міськради увійшов депутат Іван Б. (не називаємо прізвища, бо поки що воює далеко від дому – прим. авт.). Але він погодився, а територіальна виборча комісія визнала його повноваження. 

Чому мовчать у районній раді?

У Кременецькій районній раді є 42 депутати. 

А от щодо решти інформації, її отримати «20 хвилин» було проблематично. Спочатку ми зателефонували до голови районної ради Світлани Кебалюк. Жінка запевнила, що вона перебуває на лікарняному. Що зле почувається, ми переконались під час кількахвилинної телефонної розмови. Врешті голова запевнила, що інформацію нададуть і попросила кілька хвилин для уточнення, а ми побажали їй скорішого одужання. 

За кілька хвилин за номером журналістки передзвонила невідома особа. Жінка не представилась, проте уточнила, яку інформацію нам потрібно. Щойно почула перелік, різко видала — пишіть запит. 

Як згодом і за номером телефону вдалось з’ясувати «20 хвилин», розмовляла з журналісткою в такий спосіб жінка на ім’я Світлана, і вона є досить близькою в спілкуванні із головою райради. І не так давно, на інформацією місцевих, жінка побувала у бізнесових питаннях за кордоном. 

«20 хвилин» таки спробує отримати інформацію за допомогою запиту, який ми вже надіслали. Та повідомить про все читачам. Щоправда, тепер вже окремо.

Поки що нам вдалось дізнатись, що один з депутатів цієї райради відійшов у вічність. Чи завели на його місце у раду іншого депутата — поки невідомо. Таких, що виїжджали надовго за кордон і не повернулись — не було. П’ятеро депутатів райради зараз на службі в ЗСУ. Чи на фронті, чи у військкоматі  — поки невідомо. Не знаємо ми і їхніх імен. Сподіваємось отримати цю інформацію у відповіді на запит. 

Каже, що планує повернутись

У Чортківській міськраді 26 депутатів. 

Із чинних ніхто не воює. У лавах ЗСУ від початку повномасштабного вторгнення був один депутат, з часом його комісували. Ще один зараз служить в роті охорони військкомату і перебуває на території Тернопільщини. 

Склав депутатський мандат нещодавно Назарій Пиптик. Ще принаймні донедавна, за даними YouControl, очолював районну організацію «Сили людей», а в міськраді керував відділом муніципальної інспекції та контролю за паркуванням  Чортківської міської ради.

І саме його прізвище разом із ще трьома посадовцями нещодавно звучало в контексті закидів чортків’ян, що вони нібито офіційно виїхали за кордон у складі делегації від міськради, а в Україну не повернулись. 

— Він звільнився з міськради раніше, склав повноваження, у делегації не був, — наголосив міський голова Чорткова Володимир Шматько. — Коли ми запитували, чому ти звільняєшся, однією з причин назвав саме заборону депутатам і посадовцям виїжджати за кордон. Склав депутатський мандат – це його рішення. Він також волонтерить. Десятки разів був на сході і за кордоном. Зараз маю інформацію, що останній раз виїхав за кордон за гуманітарним шляхом, який надали інші волонтерські організації. Точно не з міської ради.  

Як запевнив Володимир Шматько, після розмови з однопартійцем, той забирає вантаж і планує повертатись в Україну. Проте коли це буде – міський голова Чорткова не знає. Але, з його слів, продовжить волонтерити та допомагати військовим і цивільним. 

Боронить Україну чиновниця-освітянка

У Чортківській райраді 54 депутати. 

За словами голови Чортківської райради Марії Чупрій, двоє депутатів райради зараз служать. 

Від першого дня повномасштабного вторгнення і зараз перебуває в надто гарячій точці жінка-депутатка, членкиня фракції «Європейська солідарність». Пані Оксана очолювала до війни один з райвідділів освіти. На війні також депутат від «Свободи» пан Роман. 

Ще до заборони виїзду за кордон склав повноваження депутата Олег Головатий, уповноважений представник депутатської групи «Україської галицької партії» в районній раді. Він, за інформацією «20 хвилин», виїхав за кордон ще минулого року. Хто посяде вільне місце у райраді, поки виборча комісія не дала інформації. 

У місцевому військкоматі служить ще один депутат. Але депутатський мандат він отримав будучи на тому місці роботи. 

Кому заборонили виїзд за кордон

Нагадаємо, що 23 січня Президент Володимир Зеленський підписав Указ, згідно з яким запроваджуються обмеження на виїзд українських чиновників за кордон. 27 січня його підтримав на своєму засіданні й Уряд.

28 січня Постанова КМУ від 27.01.2023 р. №69 «Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України» опублікована в «Урядовому курʼєрі» та набрала чинності.

Згідно з нею, у разі введення в Україні воєнного стану мають право перетинати державний кордон на підставі відповідних рішень про службові відрядження:

члени Кабінету Міністрів України, перші заступники та заступники міністрів,

керівники центральних органів виконавчої влади, їх перші заступники та заступники,

Державний секретар Кабінету Міністрів України, його перший заступник та заступники,

Керівник Апарату Верховної Ради України, його перший заступник та заступники,

державні секретарі міністерств,

Керівник Офісу Президента України та його заступники, керівники інших допоміжних органів і служб, утворених Президентом України, та їх заступники,

Голова Служби безпеки, його перший заступник та заступники,

Голова та члени Національної ради з питань телебачення і радіомовлення,

Голова та члени Рахункової палати,

Голова та члени Центральної виборчої комісії, голови та члени інших державних колегіальних органів,

Секретар Ради національної безпеки і оборони України, його перший заступник та заступники,

народні депутати України,

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини та його представники,

Голова Національного банку України, його перший заступник та заступники,

Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим та його заступники,

голови місцевих держадміністрацій, їх перші заступники та заступники,

судді Конституційного Суду України, судді, прокурори, керівники інших державних органів та їх заступники,

депутати місцевих рад, а також керівники структурних підрозділів державних органів та органів місцевого самоврядування і працівники, які заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування,

керівники державних унітарних підприємств та їх заступники, голова та члени виконавчих органів господарських товариств, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків акцій (часток) належать державі, голова та члени виконавчих органів господарських товариств, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків акцій (часток) належать господарським товариствам, частка держави в яких становить 100 відсотків, у тому числі дочірніх підприємств, мають право перетинати державний кордон на підставі відповідних рішень про службові відрядження.

У виняткових випадках пропуск через державний кордон жінки та/або чоловіка, який є одиноким батьком, з числа вищезазначених осіб, які мають дитину/дітей віком до 18 років (включно), під час їх виїзду за межі України з метою відвідування таких дітей, які перебувають за межами України, або для супроводження таких дітей для виїзду за межі України здійснюватиметься уповноваженими особами Держприкордонслужби за наявності відповідних підтвердних документів.

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 332. Незаконне переправлення осіб через державний кордон України

1. Незаконне переправлення осіб через державний кордон України, організація незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівництво такими діями або сприяння їх вчиненню порадами, вказівками, наданням засобів або усуненням перешкод — караються позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

2. Ті самі дії, вчинені способом, небезпечним для життя чи здоров'я особи, яку незаконно переправляли через державний кордон України, чи вчинені щодо кількох осіб, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, — караються позбавленням волі на строк від п'яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

3. Дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, вчинені організованою групою або вчинені з корисливих мотивів, — караються позбавленням волі на строк від семи до дев'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

За матеріалами видання «20 хвилин»

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: