02.05.2019, 13:24

Хто і як відроджує яворівську забавку

Дерев’яна яворівська забавка (іграшка) – один із символів нашого (Львівського, Західноукраїнського) регіону. Про виготовлення та популяризацію дерев’яних яворівських іграшок спілкуємось із подружжям Галиною Шумило та Семеном Тлустим.

Як так сталось, що вам випало відродити виготовлення яворівської іграшки? Чи були перед тим інші захоплення? Скільки часу ви вже це провадите?

Галина Шумило:  Семен навчав цього ремесла студентів у селищі Івано-Франкове, що на Львівщині, а я за фахом вчитель початкових класів. Тобто, чоловік мене зацікавив виготовленням іграшок, і я почала допомагати йому у відродженні яворівської іграшки.

Звичайно, він виготовляє, а я допомагаю шліфувати  і ромальовувати. Також разом ми їздимо по різних етно-фестивалях, проводимо майстер-класи із розпису яворівської дерев'яної іграшки-заабавки.

У давнину яворівську забавку виготовляли з осики, тому що вірили – це дерево відганяє нечисту силу. Нею бавили, розважали – звідси і «забавка». У наш час її частіше називають іграшкою.

- Яворівська іграшка більше популярна у нас чи в світі? Як сприймають її в інших країнах? Що цікавого говорять про неї? А може вам вдавалось бачити дерев’яні народні іграшки інших країн, не менш цікаві за яворівську?

Семен Тлустий: Ця екологічно чиста іграшка знову набуває популярності всюди – як в Україні, так і за кордоном. У Польші є два музеї з іграшками. Мрію там побувати і точно знаю, що там наші іграшки є.

Галина Шумило: Відгуки про іграшку різні: сонячна, яскрава, барвиста, екологічно чиста, тепла на дотик, а головне – безпечна для дітей.

Для розпису яворівської забавки використовували три кольори: зелений (що символізує траву та листя), червоний (плоди та ягоди), синій (небо та воду), а на початку ХХ століття почали використовувати  жовтий – колір сонця.

- З ким із майстрів співпрацюєте і як популяризуєте яворівську іграшку? Скажімо, що, на вашу думку, зробило би нашу національну іграшку модною і бажаною?

Галина Шумило: Наразі працюємо самі. А популяризуємо іграшку, відвідуючи різні фестивалі, ярмарки, проводячи майстер-класи із розпису яворівської іграшки. На сьогодні яворівська іграшка актуальна, бо зроблена з дерева і є екологічною.

- Дякую Вам за розмову. Бажаю вам успіхів і популяризації, аби про нашу іграшку знав увесь світ!

Додамо, що у Яворові кустарне виробництво дерев'яних забавок було започатковане у XVIII столітті, і найбільшого піднесення досягло у середині XIX століття. Яворівські столярі виготовляли різноманітні візочки з драбинками або з профільованими і розмальованими побічнями, з одним або двома силуетно вирізаними кониками на його передній частині основи. Користувалися популярністю іграшкові меблі (столи, скрині, стільці, лави-ліжка — бамбетлі), іграшкові музичні інструменти: скрипки, сопілки, пищики, тарахкальця, тріскачки і под. Яворівські різьбярі виготовляли на продаж анімалістичні фігурки, переважно коників.

Також пригадалось, що у фільмі «Дзідзьо перший раз» є фрагмент із яворівською іграшкою – метеликом, який при рухові махає крильцями. І ця іграшка, за сюжетом, залишилась у сільській хаті героя з його дитинства. І це не просто іграшка, а символ нашої ідентичності.

(Використано інформацію з Вікіпедії).

Розмову вела Оксана Кришталева.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: