• Головна
  • Новини
  • Хто дзвонить на швидку у Львові та скільки «коштує» виклик

14.03.2021, 16:38

Хто дзвонить на швидку у Львові та скільки «коштує» виклик

За добу в оперативно-диспетчерський відділ Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф надходить 3,5-4 тисячі дзвінків. Бригади «швидкої» виїжджають лише приблизно на 600 з них.

Більшість викликів, зі слів старшої медсестри оперативно-диспетчерського відділу Львівської області Галини Фединяк, стосуються сутєвого погіршення здоров’я, втрати свідомості, ДТП, повідомляє Твоє Місто.

Проте є й такі, де люди скаржаться на підвищення артеріального тиску, високу температуру. До останніх «швидка» практично не виїжджає. На такі скарги пацієнтові можуть запропонувати медичну консультацію – щодня на зміні є два лікаря-консультанта, які дають поради. Вони, здебільшого, виконують ту роботу, яку мали б робити сімейні лікарі.

Диспетчерам на виклик, яких на зміні 9-10, дається від 30 секунд до хвилини. Проте, вони самі зізнаються, вкластися вдається далеко не завжди. Адже дуже часто люди телефонують не лише, аби викликати швидку медичну допомогу, а й розказати, що в них тече кран, кіт заліз на дерево або як почуваються, що їх болить і як пити ті чи інші ліки.

Трапляються й неадекватні, лайливі та неправдиві дзвінки, проте штрафу ані за хибний, ані за свідомо неправдивий виклик немає. До слова, собівартість одного виклику швидкої становить приблизно 1680 грн – із врахуванням виїзду лікаря, фельдшера, санітара і водія, ціни пального, амортизації.

Нагадаємо, ще минулого року виклики швидкої медичної допомоги в Україні розділили на 4 категорії: критичні, екстрені, неекстрені та непрофільні. До критичних належать зупинка дихання і масивна кровотеча. До екстрених – порушення свідомості, підозра на інфаркт чи інсульт, стани, що можуть призвести до критичних. На виклики із такими скаргами карети «швидкої» їдуть першочергово, а ось на неекстрені і непрофільні виклики, як от, високий тиск, запаморочення чи підвищення температури тіла, бригади тепер не виїжджають. Поділ, зі слів медиків та диспетчерів, потрібен для того, аби звільнити машини для екстрених та критичних випадків.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: