• Головна
  • Новини
  • Холодильники за класом енергоефективності: що треба знати покупцям

16.02.2023, 08:24

Холодильники за класом енергоефективності: що треба знати покупцям

Холодильники за класом енергоефективності: що треба знати покупцям

Питання енергоощадності наразі є доволі актуальними. У зв’язку з обстрілами інфраструктури зі сторони терористичної рф планові та екстрені знеструмлення відбуваються у всіх областях України. Уряд звертається до простих мешканців з проханням економно витрачати електроенергію: вимкнути зайві прилади, не вмикати побутову техніку, що споживає багато енергії, або, принаймні, максимально обмежити її використання. У будь-якій квартирі одним з приладів, що споживає багато енергії, є холодильник. Що треба знати про вибір енергоощадного холодильника?

Класи енергоефективності холодильників

Якщо йдеться про холодильне та морозильне обладнання загалом, існує десять класів енергоефективності від G до А+++. Обладнання, що належить до класу G споживає більше ніж 0,39 кВт/год. Зазвичай це професійне обладнання для камер шокового замороження або великі холодильні вітрини, що їх можна побачити у продуктових магазинах та супермаркетах. 

Побутові холодильники старого зразка з поршневим компресором та статичною системою охолодження належать до класів B та C, споживаючи в середньому 0,27-0,19 кВт протягом однієї години. Їх наразі майже немає у продажу, адже питання енергоефективності є актуальним не лише в Україні, а й в будь-якій іншій країні світу. Якщо ви купуєте сучасний холодильник, у нього буде такий клас енергоощадності:

  • А – споживає 0,19-0,17 кВт;
  • А+ – 0,15;
  • А++ – менше ніж 0,15 кВт;
  • А+++ – 0,12-0,1 кВт/год.

Тобто, якщо купувати холодильник з найвищим класом енергоефективності А+++, він буде у два рази ефективнішим за холодильник А. Економія складає 50 відсотків. Протягом року ви заощаджуєте сотні гривень на рахунках за електроенергію. А якщо зважати на те, що такі габаритні побутові прилади експлуатуються у середньостатистичній родині протягом десяти й більше років, в результаті виходить доволі значна заощаджена сума.

Від яких факторів залежить клас енергоефективності холодильника

Холодильник – це прилад, що працює у безперервному режимі. У старих моделях застосовується динамічна або статична система охолодження. Компресор вмикається час від часу, коли рівень температури у камерах починає зростати. Крига, що поступово з’являється на стінках, виконує роль теплоізоляції. Тобто, компресору доводиться частіше вмикатися для циркуляції фреону. Ну, а господарі, своєю чергою, змушені декілька разів протягом року розморожувати морозилку.

Сучасніші моделі позбавлені цих недоліків. Їхні характеристики, що впливають на ощадливе використання електричного струму:

  • “розумний” інверторний компресор, котрий самостійно обирає режим роботи залежно від того, скільки продуктів знаходиться у холодильній камері;
  • система No Frost у морозильній камері, або Total No Frost – не утворюється крижана “шуба”, немає потреби у розмороженні;
  • у найефективніших моделях встановлено два інвертори, відповідно, їх можна вимикати, коли одна з камер порожня;
  • можливість переведення холодильника на режим додаткової економії.

Виробники встановлюють також світлодіодні лампи для внутрішнього освітлення, котрим треба набагато менше енергії ніж іншим типам ламп.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: