• Головна
  • Новини
  • Хірурги видалили з ноги метровий тромб «постковідній» пацієнтці

07.11.2021, 14:15

Хірурги видалили з ноги метровий тромб «постковідній» пацієнтці

У Чернівцях судинні хірурги видалили із ноги пацієнтки, яка перехворіла на COVID-19, тромб довжиною більше одного метра.

Про це у Фейсбуці повідомляє Чернівецька обласна клінічна лікарня, передає Укрінформ.

"Судинні хірурги ОКЛ видалили з ноги постковідної пацієнтки понад метровий тромб. Як відзначають медики, явище тотального тромбозу рук чи ніг часто спостерігається у пацієнтів, які перенесли COVID-19», - йдеться в повідомленні.

Операцію з видалення тромбів із судин - тромбектомію – було проведено 4 листопада. «Особливістю цього оперативного втручання стала кількість тромботичних мас, які лікарі вилучили з артерій пацієнтки через невеличкий розріз, довжиною до 1,5 см. Зокрема, у ході операції судинні хірурги видалили з живота та артерій лівої ноги хворої тромб завдовжки з понад 1 метр", - поінформували в лікарні.

Медики зазначають, що патологічне утворення перекривало здухвинну, стегнову, підколінну та гомілкові артерії.

"Пацієнтку доправили до обласної лікарні автомобілем швидкої медичної допомоги напередодні зі скаргами на біль у лівій нозі та її оніміння, а також з показниками артеріального тиску 200/100 мм рт. ст. З анамнезу відомо, що такий стан хворої супроводжувався протягом 4-5 днів, а попередньо вона перехворіла на COVID-19. Після відповідного дообстеження було прийнято рішення про термінове оперативне втручання, адже в разі ненадання своєчасної медичної допомоги існував ризик втратити ногу. Операція пройшла успішно і наразі стан пацієнтки стабільний", - повідомила лікарка, судинний хірург Юлія Пшиборовська.

Судинні хірурги відзначають, що артеріальні або венозні тромбози на фоні коронавірусної хвороби COVID-19 – часте явище. Воно спостерігається як під час перебігу хвороби, так і в постковідний період. У цієї категорії хворих дана патологія протікає досить нестандартно – судини ніг чи рук тромбуються повністю, тобто настає тотальний тромбоз. Тому важливо своєчасно звернутись за медичною допомогою.

Першими симптомами, за якими можна запідозрити тромбоз, є оніміння руки, ноги частково чи повністю, відчуття мурашок в ураженій кінцівці, гострий біль, котрий важко зняти знеболювальними засобами.

При такому стані у жодному разі не варто займатися самолікуванням. Потрібно швидко звернутися за медичною допомогою.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: