28.05.2020, 20:54

Хайп або Великий Львів

Учора Кабмін врешті затвердив перспективний план Львівщини. Як відомо, в області було кілька громад, навколо яких тривали дискусії і навіть запекла боротьба. Так, за своє право БУТИ боролися дві Дублянські ОТГ у Жовківському і Самбірському районах. Бажання залишитися окремими громадами мали Винники та Брюховичі. Натомість Львів в особі міського голови Андрія Садового обрав стратегію максимально розширити свої межі, поглинувши сусідні села і міста.

Тож після рішення Кабінету міністрів України від 27 травня львівські політичні середовища утворили два табори: одні схвально відгукуються про велику Львівську громаду, а інші завзято її критикують. Та Істина, звичайно ж, посередині. 

Львів як сучасне європейське місто просто зобов’язане динамічно розвиватися, в тому числі і територіально. На сьогодні місто Лева глобально конкурує, наприклад, з Краковом, Катовіце та Варшавою - за транзитний простір авіаперевезень, з Києвом, Одесою та Харковом - за здобуттям якісної вищої освіти і розширенню бізнес індустрії та туристичного потенціалу. Час лише задає динаміку.

Разом з тим, наш улюблений Львів є надто ущільненим і тепер не лише в центральній частині. Це ми бачимо кожного дня, коли стоїмо в корках чи коли вітаємося з балкону із сусідами, що живуть у будинку, який “виріс” навпроти.

Але розвиток Львова і розширення його території мають відбуватися природним, еволюційним шляхом! З правильним містобудуванням та з перспективним плануванням на 50 років. “Великий Львів” повинен грунтуватися на стратегії “win-win”: коли і місто, і навколишні громади розуміють свою користь від такого об’єднання. Не може бути перемога з проігнорованими чи розтоптаними громадами, адже це "радянський союз" в найгірших його вимірах, а також порушення Європейської хартії місцевого самоврядування.

Що сталося?

Такі міста, як Винники, Дубляни, що мають свою багату міську історію,  - просто зникають! Залишаться лише територія та назва. Міста не матимуть власних повноважень, адміністрації, бюджету та суттєвого представництва у майбутній Львівській ОТГ.

У понеділок, 25 травня, мешканці Винник та Брюхович прибули у Київ відстоювали своє право на альтернативний формат розвитку. Звісно, що це не повноваженнях депутата Верховної ради України вирішувати децентралізаційні процеси, але бути осторонь - це пасивно зневажати громади. Мені бажання громади важливі! Адже твердо вірю, що сильні громади - успішна країна! Тому від імені місцевих активістів передав всі документи та мотивоване звернення до Офісу Президента України.

Існує інша проблематика. Відповідно до Закону України “Про добровільне об'єднання територіальних громад”, села, селища і міста реорганізовуються в одну громаду за однаковою процедурою.  Хоча це не правильно. У міст повинна залишатися частина повноважень, власна адміністрація, функції з формування та використання бюджету.

Також дивним виглядає рішення приєднати до Львова Дубляни, Малехів і навіть Зашків, але в той же час залишити окремими громадами Солонку, Сокільники, Зимну Воду. Справедливості в такому підході точно нема, і. власне,  які докази надала Львівська міська рада Уряду, коли формували громаду, - незрозуміло.

Львівська міська влада, на жаль, не здатна налагодити діалог з навколишніми громадами, запропонувати співпрацю, інтеграцію із певним збереженням самоврядності. При чинній міській адміністрації Львова це неможливо, адже довіри до неї в громадах нема. А уявіть, що ця довіра існує - виграли б усі!

Треба тримати державницьку позицію. І це не пафос.

Акцентую ще раз - Львів має стати Великим. Економічна та адміністративна інтеграція повинна сягати далеко за межі теперішньої кільцевої дороги Львова. Інтереси малих громад мають бути дотримані! А історичні рішення слід ухвалювати - без примусу.

Ростислав Тістик, депутат Верховної Ради України від Львівщини

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: