• Головна
  • Новини
  • WADA звинуватило Україну у маніпуляціях з допінгом спортсменів

27.10.2021, 16:54

WADA звинуватило Україну у маніпуляціях з допінгом спортсменів

Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) два роки проводило розслідування після звинувачень українського антидопінгового агентства у маніпуляціях. Там кажуть, що знайшли докази порушень.

Звіт спецоперації під назвою «Геркулес» опублікували 26 жовтня. Українські структури звинувачували у причетності до «практик, що суперечать міжнародним стандартам тестування», передає Громадське.

Операція розпочалася у 2019 році. У результатах розслідування йдеться про знайдені докази порушень антидопінгового контролю зі сторони Національного антидопінгового центру України.

Той ще раніше звинуватили у тому, що він попередньо (починаючи з 2012 року) повідомляв спортсменів про те, що найближчим часом до них прибудуть допінг-офіцери для взяття проб у позазмагальний період. Таким чином у WADA вважають, що ці допінг-проби не є показовими.

«Докази дозволяють припустити, що Національний антидопінговий центр часто адаптовував цю практику перед важливими міжнародними подіями. І були навіть часи, коли вся збірна з певної дисципліни перебувала в антидопінговому центрі, очікуючи тестування», — зазначив директор WADA Гюнтер Янгер.

Водночас доказів причетності до маніпуляцій Федерації легкої атлетики України, як зазначається, не виявили.

Крім того, під час операції знайшли докази того, що у 2021 році Національний антидопінговий центр свідомо зазначив щонайменше шість допінг-спроб, взятих у змагальний період у легкоатлетів як такі, що були взяті у позазмагальний. 

Що далі?

Наразі цей звіт WADA не є остаточним, розслідування продовжуватиметься. Водночас у WADA вказали, що для запобігання ризикам подальших порушень вжили усіх необхідних кроків та надали інформацію з розслідування відповідним організаціям.

Також зазначається, що керівники українського антидопінгового центру повідомили про намір провести внутрішнє розслідування щодо звинувачень, а також про готовність співпрацювати з WADA.

Реакція української влади

У Міністерві молоді та спорту України уже прокоментували заяву WADA. Кажуть, що директор Національної антидопінгової організації Іван Курліщук та його заступник Ярослав Кручек уже подали у відставку.

«Міністерство заявляє, що ми займаємо чітку позицію у боротьбі з допінгом і нікому не дозволимо порушувати антидопінгові правила. Реакція на порушення буде миттєвою та жорсткою», — сказав міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: