• Головна
  • Новини
  • Волинську меценатку Галшку Гулевичівну визнали святою

25.11.2021, 13:59

Волинську меценатку Галшку Гулевичівну визнали святою

Канонізацію меценатки Галшки Гулевичівни, яка у XVII столітті жила на Волині, затвердив Священний синод Православної церкви України, засідання якого відбулося в столиці.

Про це пише Суспільне із посиланням на протоієрея Волинської єпархії Віталія Собка.

Відповідне рішення ухвалили на синоді у Києві, 22 листопада.

Перед таким рішенням була довготривала робота з вивчення історії життя Галшки Гулевичівни, яку провели у Волинській єпархії спільно з науковцями, — каже Віталій Собко.

Пропозицію прославлення на підставі численних досліджень подала Волинська єпархія. Канцлер єпархії протоієрей Микола Цап є членом синодальної комісії з питань канонізації святих. Рішення було позитивним.

Зокрема, "надане благословення на місцеве шанування у єпархіях на території історичної Волині та у м. Києві відомої православної діячки XVI–XVII століть, сповідниці православної віри, меценатки, фундаторки Київського Братського Богоявленського монастиря та Київської братської школи Єлизавети Василівни Гулевич, відомої також як Галшка Гулевичівна".

День пам’яті праведної Єлизавети відзначатимуть щорічно 18 вересня.

Канонізація святої означає, що на честь неї правитимуть богослужіння, називатимуть храми та писатимуть ікони з її зображенням, — розповідає протоієрей Віталій Собко.

Перед канонізацією Галшки Гулевичівни кілька років тому Волинська єпархія надала пропозиції щодо канонізації Данила Братковського. Нині 9 грудня — день пам'яті страстотерпця Волинського Данила Братковського, він став волинським святим.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: