• Головна
  • Новини
  • Волинські лікарі врятували вагітну жінку із тромбоемболією легеневої артерії та її дитину

25.09.2024, 19:11

Волинські лікарі врятували вагітну жінку із тромбоемболією легеневої артерії та її дитину

Лікарі Волинського обласного перинатального центру успішно провели операцію та врятували життя вагітної пацієнтки із важкою патологією – тромбоемболією легеневої артерії. Це унікальний випадок, оскільки така патологія у 80% випадків призводить до летальних наслідків. Завдяки вчасному втручанню медиків, жінка народила здорову дівчинку, а 25 вересня її виписали з лікарні.

Історія порятунку

Руслана Мачек на 24 тижні вагітності потрапила до перинатального центру із задишкою, тахікардією, зниженням сатурації та артеріального тиску. Лікарі швидко встановили діагноз – тромбоемболія легеневої артерії. За словами Івана Вороблевського, завідувача відділення анестезіології та інтенсивної терапії:

«Ми розпочали лікування за протоколом і за декілька днів побачили поліпшення її стану, що згодом підтвердилося і на комп’ютерній томографії – просвіт судини збільшився».

Через ризики транспортування до Києва лікарі вирішили лікувати пацієнтку на місці, консультуючись з колегами з Інституту серця МОЗ України.

Успішне завершення вагітності

На 30 тижні вагітності жінку перевезли до Києва для консультацій, однак вона вирішила народжувати в Луцьку. 18 вересня на 38 тижні Руслана народила дівчинку вагою 3100 г під епідуральною анестезією. Пологи пройшли успішно.

«Пацієнтка народжувала під епідуральною анестезією, пологи минули абсолютно нормально. Для нас це унікальний випадок, і ми щасливі виписати пацієнтку із дитинкою додому», – сказав Роман Савка, медичний директор з акушерства та гінекології.

Руслана Мачек подякувала всім лікарям, які допомогли їй та її дитині:

«З цього дня і дотепер колектив перинатального центру рятував життя мені і дитині. Щиро вдячні керівництву, відділенню реанімації, пологовому відділенню, жіночій консультації за самовіддану роботу. Ми ніколи не думали, що в реанімації можна почувати себе так комфортно».

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

рф завдала ракетного удару по Харкову: є десятки поранених

Коментар

Блоги

Михайло Цимбалюк

Суд над «азовцями»: мовчання міжнародних партнерів

Мирослав Дністрянський

КОЛИ Ж СФОРМУВАЛАСЯ УКРАЇНСЬКА НАЦІЯ? І ЯК ДОСЯГТИ ЇЇ КОНСОЛІДАЦІЇ?

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: