24.10.2019, 20:43

Волинська облрада виступила проти формули Штайнмаєра

Депутати розглянули проєкт рішення Олександра Пирожика Про звернення Волинської обласної ради до Президента України, Голови Верховної Ради України щодо недопущення капітуляції України за т.зв. «формулою Штайнмаєра.

Він повідомив, що частина обласних рад висловили свою позицію щодо "формули Штайнмаєра". Потому депутат  зачитав текст проєкта звернення та прокоментував окремі тези. Пан Пирожик нагадав, що тема часто обговорюваася в ЗМІ, а сам проєкт підтриманий на засіданні профільної комісії, повідомили в пресслужбі Волинської ОДА.

Депутат Святослав Кравчук запропонував підтримати звернення інших обласних рад підтримати, а не свій проєкт.

Констянтин Зінкевич зауважив, що профільна комісія додала один пункт до тексту, а саме: доповнити звернення (пункт 4 вимог до Президента України та Верховної Ради України) новим реченням такого змісту «Просимо скасувати чинний Закон України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей».

Сергій Слабенко запропонував додати до проєкта пункт про підтримку звернень інших облрад.

До виступу записалося 4 депутати. Голова облради Ірина Вахович запропонувала надати слово народним депутатам України, які є в сесійному залі.

Народний депутат України Ігор Палиця зауважив, що Волинська обласна рада завжди ставала на захист інтересів України та українців. "Коли хотіли легалізувати торгівлю з Донбасом, ми перші сказали, що цього не можна робити. Щодо "формули". Ми не знаємо багатьох нюансів переговорного процесу. Ми маємо спадок від минулої виконавчої влади, яка втягнула нас в цей "Мінський процес". Ми не знаємо  подробиць про події в Слов'янську та здачі Криму Росії. Ми дізналися, що в поки Порошенко домовлявся з Путіним, гинули наші кіборги, бо вони думали, що захищали наш аеропорт, а Порошенко домовився з Путіним про інше. Ми не повинні жорстко критикувати нинішнього  Президента, якому в спадок дісталися такі умови. Світ від нас вже втомився. Волиньрада повинна застерегти центральну владу, щоб не допустити капітуляції та втрати земель.  Це має бути важкий переговорний процес, який для України повинен закінчитися перемогою. Позиції Президента потрібно підтримати", - закликав Ігор Палиця.

Народний депутат Вячеслав Рубльов сказав, що є  розуміння позицій  облрад Західної України у фракції "Слуга народу" щодо "формули Штаймаєра". Разом з тим, він зауважив, що, давши мандат Президенту для врегулювання ситуації і вирішення питання на міжнародному рівні у нормандському форматі, треба мати довіру до Глави держави. "Війну треба припиняти, але потрібно шукати шлях. Вважаю, що Президент робить правильні кроки в пошуку миру. Але цей мир має бути на наших українських умовах", - зауважив Вячеслав Рубльов.

Народний депутат Ірина Констанкевич заявила, що солідарна з позиціями Ігоря Палиці та Вячеслава Рубльова. Її позиція: "Ми повині відстоювати українські інтереси. Але крім національної ідеї, нас робить сильними ще й наша економіка".

Після нардепів слово взяли депутати облради, які записалися до обговорення. Сергій Слабенко заявив, що підтримає проєкт Олександра Пирожика. Він вважає, що тема мала би бути предметом обговорення позачергової сесії. Депутат критикував голову обласної ради за її позицію щодо "формули Штайнмаєра".

Підтримати проєкт також закликав депутат Сергій Сівак. "Короткої дистанції вирішення питання війни і миру не буде, бо цього не хоче Росія", -- вважає депутат.

Анатолій Вітів назвав "формулу Штайнмаєра" механізмом здачі інтересів України. Він вважає, що бійці на фронті цього не підтримують. Депутат вважає, що суспільство не розуміє дій влади, бо застосовуються непрозорі підходи вирішення питання миру.

Голова обласної ради Ірина Вахович пояснила, чому не скликала позачергової сесії. "Ситуація могла набути критичної  маси. Система влади працює тоді, коли є збалансованість у суспільстві. Нагнітання  ситуації - на користь нашому зовнішньому ворогу. Вірю в мудрість українського народу і закликаю підтримати Президента. Заради єдності буду підпримувати це звернення", - заявила Ірина Вахович.

За основу проєкта проголосувало 49 депутатів. За пропозицію Сергія Слабенка про підтримку інших звернень проголосувало 45 депутатів. За рішення в цілому проголосувало 48 обранців ромади.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: