• Головна
  • Новини
  • Волиньрада просить узаконити статус депортованих для холмщаків

21.10.2021, 15:33

Волиньрада просить узаконити статус депортованих для холмщаків

Відповідний законопроєкт подано на розгляд Верховної Ради України з ініціативи народного депутата від Волині Вячеслава Рубльова.

Про це повідомили в пресслужбі Львівської облради.

За підтримку вказаного проєкту закону виступили також до депутати Тернопільської обласної ради.

Жертвами етнічних чисток, до яких вдалася радянська влада спільно з тодішнім комуністичним керівництвом Польської Народної Республіки стали десятки тисяч українських родин. Так у 1944-1951 роках примусово було переселено понад 700 тисяч корінних мешканців українського походження з теренів Холмського, Грубешівського, Томашівського, Красноставського, Володавського та інших повітів Люблінського, Ряшівського, а пізніше і Краківського воєводств. Виселення, що називали добровільним переміщенням, перетворилося на каральну операцію радянської влади.

Головна мета законопроєкту- створення правових підстав для визнання примусового переселення осіб українського походження у 1944-1951 рр. з місць їх постійного проживання на території Польської Народної Республіки депортацією. Законотворці також працюють над фінансовим підґрунтям для введення в дію згаданого проєктута вивчають можливість відшкодування моральних та матеріальних збитків, надання соціальних пільг людям, що постраждали внаслідок депортації.

Депутат обласної ради Юрій Харченко звернувся до колег підтримати звернення, адже на Волині чимало тих, хто пам'ятає своє переселення."Ініціатором цього законопроєкту є наш волинський депутат Вячеслав Рубльов в співавторстві з іншими народними депутатами. Питання про визнання осіб, які переселені, депортованиминазріло давно, алезатягується уже 30 років. Цей законопроєкт уже пройшов перше читання у Верховній Раді і ми маємо його підтримати аби встановити історичну справедливість", - наголосив Юрій Харченко.

За підтримку звернення проголосували 51 депутат.

Фото - ІА Волинські новини

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: