• Головна
  • Новини
  • Видано фотокопію «Камінка-Струмилівського Євангелія» 1411 року

18.02.2020, 18:38

Видано фотокопію «Камінка-Струмилівського Євангелія» 1411 року

14 лютого уього року в м. Кам’янка-Бузька, Львівська обл. відбулася наукова-практична конференція «Історико-культурне значення Камінка-Струмилового Євангелія в загально-українському контексті». Захід було організовано Кам’янка-Бузькою міською радою.

Про це на своїй сторінці у ФБ митрополит Львівський і Сокальський Димитрій Рудюк:

«Метою конференції стала популяризація історико-культурного значення Камінка-Струмилівського Євангелія у соціальному, економічному та духовному розвитку Кам’янка-Бузької громади, Львівщини та України загалом.

У 2019 році на виконання доброї волі світлої пам’яті митрофорного протоієрея Михайла Піха, настоятеля храму Різдва Пресвятої Богородиці м. Кам’янка-Бузька та зусиллями меценатів видано фототипічну копію рукописного «Камінка-Струмилівського Євангелія» 1411 року (оригінал якого зараз зберігається у фондах Інституту рукопису Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського).

Ця безцінна пам’ятка є однією з основних святинь, символом міста, адже Євангеліє написане на теренах Кам’янеччини і у ньому зафіксовано одну з найперших згадок про Камінку-Струмилову. В День Різдва Пресвятої Богородиці, 21 вересня 2019 р. під час богослужіння у храмі першу копію цієї святині було вручено митрополиту Львівському і Сокальському Димитрію для вічного зберігання у храмі м. Кам’янки-Бузької.

У ході конференції були презентовані фототипічні копії Євангелія з особистої бібліотеки митрополита Димитрія (Реймське Євангеліє, Остромирове Євангеліє, Добрилове Євангеліє, Євсевієве Євангеліє, Холмське Євангеліє, Лавришівське Євангеліє, Пересопницьке Євангеліє, Віденський Октоїх та ін.), а також представлена виставка цінних стародруків XVII-XVIII століть що зберігаються у місцевих храмах. На стендах були розміщені фотофакти про душпастирську діяльність о. Михайла Піха…".

Модератором заходу виступив Василь Івашків – директор комунального закладу "Публічна бібліотека Кам'янка-Бузької міської ради".

Фундатор фототипічного відтворення рукописного шедевру п. Андрій Слюз від імені родини подарував владиці Львівському і Сокальському Димитрію Рудюку (ПЦУ) та єпископу Сокальсько-Жовківському Михаїлу Колтуну (УГКЦ) примірники Кам'янка-Струмилового Євангелія 1411 р.


 

  • ,
  • ,
  • За темою

    Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: