• Головна
  • Новини
  • Вибори на окупованих територіях зараз неможливі – ЦВК

25.10.2019, 19:29

Вибори на окупованих територіях зараз неможливі – ЦВК

Голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко вважає, що на даний момент вибори на окупованих територіях провести неможливо.

Про це Діденко розповів в інтерв’ю виданню “Фокус”, пишуть Букви.

“Чи можливі вибори на Донбасі взагалі? На мою думку, на даний момент – ні. Щоб їх там провести, необхідно забезпечити безпеку. Україна повинна взяти під контроль державний кордон, іноземні збройні формування з цієї території потрібно вивести. Зеленський відкрито говорить, що вибори під дулами автоматів не відповідатимуть стандартам. Крім того, необхідно законодавчо врегулювати це питання. У нас діє закон про правовий режим на тимчасово окупованих територіях, в якому чітко сказано, що вибори на тимчасово окупованих територіях не проводяться. Щоб хоча б теоретично говорити про проведення виборів на цих територіях, потрібно прийняти інший закон. Це компетенція Верховної Ради. Які вона пропише процедури, що передбачить, поки прогнозувати складно”, – сказав він.

Також Діденко заявив, що не бачить практичної можливості одночасного проведення місцевих виборів по всій Україні і місцевих виборів на окупованих територіях.

Крім того, голова ЦВК вважає, що питання про те, як оновити реєстр виборців на окупованих територіях, на даний момент не вивчалося.

Діденко також не відповів на питання про те, як можна реалізувати голосування внутрішньо переміщених осіб на місцевих виборах в окремих районах Донецької і Луганської областей.

“Виходячи з тієї законодавчої бази, яка є, вони зможуть проголосувати, якщо приїдуть на Донбас. Теоретично законодавчо можна передбачити участь переселенців у виборах на Донбасі поза реєстрацією місця проживання. Але реалізувати це фактично неможливо. Яким чином бюлетені для голосування, наприклад за міського голову Донецька, поширити по всій країні”, – сказав він.

Раніше народний депутат від фракції партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко заявив, що вибори на окупованих територіях Донбасу потрібно проводити після реінтеграції місцевих жителів.

1 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що українська делегація на переговорах Тристоронньої контактної групи затвердила текст “формули Штайнмаєра” про проведення місцевих виборів на окупованих територіях Донецької та Луганської областей і отримання регіоном особливого статусу.

Фото - УНІАН

  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: