26.02.2020, 19:15

Ветеран УПА з Запоріжжя отримав статус УБД

Ветеран УПА Костянтин Сліпецький, що мешкає у селищі Мирне Запорізької області, 26 лютого отримав посвідчення учасника бойових дій.

Документ йому урочисто вручили представники Міністерства в справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб та Мелітопольського військового комісаріату. Робота щодо присвоєння ветерану УПА статусу учасника бойових дій тривала з березня 2018 року, пише Радіо свобода.

«В 1991 році ухвалюють закон по реабілітацію жертв політичних репресій. Ветеранів УПА реабілітують. В 1993 році ухвалюють закон України про статус ветеранів війни, куди записують ветеранів УПА, але хитро записують: тих, хто воював до кінця 44-го року і ті, які були реабілітовані як жертви політичних репресій. Закон ухвалили, а порядок видачі статусу учасника бойових дій їм затвердили лише в середі 2019 року. Виходить, що вони 26 років чекали на затвердження цього порядку видачі статусу учасника бойових дій ветеранам УПА», – розповів представник Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб у Запорізькій області Костянтин Денисов.

Привітати ветерана з отриманням статусу учасника бойових дій приїхали мелітопольські та запорізькі ветерани війни на Донбасі, волонтери та місцеві активісти.

«Велика подяка, що згадали, а так ворог народу був. В УПА я вступив, коли мені ще 17 років не було. Я в УПА поступив в 1944 році в березні місяці. І так я пробув там до тих пір, поки не окупували все. Нас збиралися вивозити, а німці нас перехопили і забрали до табору. Нас 11 чоловік було: 10 було поранених, а я захворів на тиф. І ось так я остався живим, бо тих розстріляли німці… І так я був у німців у таборі, поки війна скінчилась. Звільнили американці нас. Приїхав додому, а вдома – до тюрми. Дали мені 15 років, але дійшло їм, що я неповнолітній – зменшили до 7 років. Це був Норильськ», – поділився своєю історією Костянтин Сліпецький.

Ветеран УПА Костянтин Сліпецький народився 1928 року у Чернівецькій області. У 1944 році вступив до лав куреня УПА «Лугового». Термін у таборі відбував до 1952 року. У 1970-х роках повернувся в Україну та оселився в Мелітопольському районі. У 1991 році був реабілітований як жертва політични репресій.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: