08.11.2021, 17:59

Вакцина ефективніша за природний імунітет – вчені

Вакциновані мають більший рівень антитіл, ніж ті, хто лише перехворіли. Але він ще вищий в осіб, які перехворіли і яких потім ще й вакциновано.

Вчені з Монреальського університету встановили, що після вакцинації в осіб, які перенесли COVID-19 у легкій формі, рівень антитіл подвоюється. Результати дослідження опубліковано в журналі Scientific Reports, повідомляє Кореспондент із посиланням на Newswise.

Крім того встановлено, що в багатьох людей похилого віку, які перенесли COVID-19 на початку пандемії, досі зберігається імунітет, який добре захищає проти навіть від штаму Дельта.

Оскільки більшість досліджень присвячено оцінці рівня антитіл у вакцинованих і осіб, що перехворіли на COVID-19 у середній та тяжкій формах, канадські фахівці зосередилися на порівнянні імунного захисту в трьох груп: особи, що перехворіли у легкій чи безсимптомній формі, вакциновані особи й особи, що перехворіли в легкій формі і яеих потім вакциновано.

Відзначається, що проводити дослідження почали в 2020 році. У лікарні Університету Лаваль вчені обстежили 32 дорослих канадців, у яких два-три тижні тому діагностували коронавірус у легкій формі.

Потім протягом року спостерігали за змінами рівня антитіл відповідно до появи нових штамів коронавірусу. За цей час деякі пацієнти пройшли вакцинацію.

Дані порівнювали з контрольною групою осіб, що не хворіли на COVID-19.

Результати показали, що у вакцинованих Pfizer BioNTech чи AstraZeneca рівень антитіл був значно вищим, ніж в інфікованих осіб, а серед тих, що перехворіли, високі титри довше зберігалися в літніх.

"У всіх, хто був інфікованим, вироблялися антитіла, але в людей похилого віку їх було більше, ніж у дорослих віком до 50 років. Через 16 тижнів після постановки діагнозу антитіла все ще були присутніми в їхньому кровотоку", - заявив один з керівників дослідження, професор хімічного факультету Жан-Франсуа Массон.

В одному випадку в чоловіка, який перехворів раніше, після інфекції не було антитіл проти варіанта Дельта, а після вакцинації вони виробилися.

Раніше повідомлялося, що в частини осіб, що перехворіли на коронавірус, не з'являються антитіла, тому вони не захищені від повторного зараження та потребують вакцинації.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: