• Головна
  • Новини
  • ВРУ розгляне законопроєкт щодо штрафів за порушення комендантської години

20.11.2023, 16:48

ВРУ розгляне законопроєкт щодо штрафів за порушення комендантської години

Народні депутати пропонують встановити відповідальність за невиконання заходів правового режиму воєнного стану, зокрема, порушення комендантської години й режиму світломаскування.

Відповідний законопроєкт направили на розгляд профільного комітету, повідомляє Центр спільних дій.

Законопроєкт №10195 пропонує карати за порушення комендантської години штрафом від 8 500 до 17 тисяч гривень, за повторний проступок протягом року – від 17 тисяч до 34 тисяч гривень.

Підприємства в разі недотримання режиму світломаскування штрафуватимуть від 51 тисячі до 102 тисяч гривень, за повторне порушення протягом року – від 170 тисяч до 340 тисяч гривень. Такі ж розміри штрафів загрожуватимуть закладам, які ігнорують обмеження на розклад роботи. Заборону працювати в якийсь час на певній території зможуть встановлювати місцеві військові адміністрації.   

Приводом запровадити покарання за порушення правового режиму воєнного стану став гучний скандал. Його спричинило журналістське розслідування Михайла Ткача про відсутність реакції правоохоронців на роботу ресторану в Києві попри комендантську годину. 

«Коли Нацполіція приїхала за викликом про порушення комендантської години у київський ресторан, все, що вони могли зробити – це накласти штраф за порушення правил продажу алкоголю. Адже раніше правоохоронні органи не могли нічого вдіяти з такими порушниками через відсутність відповідальності. Цей законопроєкт вирішить цю проблему», – вважає аналітикиня Оксана Заболотна.    

Справи про порушення обмежень воєнного стану розглядатимуть місцеві суди. А уповноважені особи органів Нацполіції складатимуть протокол про адміністративне правопорушення і будуть проводити затримання.  

Аналітики Центру спільних дій вважають, що ухвалення законопроєкту допоможе притягнути до відповідальності порушників комендантської години, режиму світломаскування та обмежень розкладу роботи. Такі заходи є важливим кроком для забезпечення правопорядку та безпеки під час воєнного стану.

Зазначимо, що 17 листопада профільний комітет уже надав висновок для розгляду цього законопроєкту у ВРУ.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: