21.08.2024, 16:23

ВРУ ратифікувала Римський статут

Сьогодні Верховна Рада підтримала ратифікацію Статуту Міжнародного кримінального суду (МКС), який ще називають Римським статутом.

За документ проголосував 281 нардеп, повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Раніше Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної ради пакет законопроєктів про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду. Ратифікація Україною положень Римського статуту МКС означатиме повноцінне долучення України до Міжнародного кримінального суду.

Як зазначив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, з ратифікацією Римського статуту Україна зробила важливий крок до вступу в Європейський Союз. А також зазначив, що тепер співпраця України з МКС щодо притягнення росії до відповідальності за скоєні злочини, буде ще ефективнішою.

Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець зазначив, що ратифікація Римського статуту надає Україні можливість бути повноцінним членом Міжнародного кримінального суду, зокрема: ставити питання на порядок денний Асамблеї країн-учасниць, мати свого суддю в МКС та брати участь у роботі суду.

“Римський статут – головний документ роботи Міжнародного кримінального суду, що знаходиться в Гаазі. Він визначає повноваження МКС з розслідування масштабних кримінальних злочинів, зокрема, геноциду, воєнних злочинів, злочинів проти людяності. Переконаний, що це допоможе Україні та світу притягнути до справедливої відповідальності росіян, які вчиняють міжнародні злочини на нашій землі», – написав він у Телеграмі.

Римський статут Україна підписала 20 січня 2000 року. Але у липні 2001-го Конституційний суд визнав статут таким, що не відповідає Конституції. Тоді Україна не могла ратифікувати цей документ.

Та у 2014 та 2015 роках Україна прийняла дві заяви про визнання юрисдикції МКС: щодо справ Майдану і злочинів проти людяності та воєнних злочинів, вчинених на її території. У 2014 році Асоціація з Європейським Союзом (ЄС) передбачала зобов'язання для України ратифікувати Римський статут, але тоді цього так і не сталося. 

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

рф завдала ракетного удару по Харкову: є десятки поранених

Коментар

Блоги

Михайло Цимбалюк

Михайло Цимбалюк про владику Василя Семенюка

Михайло Цимбалюк

Суд над «азовцями»: мовчання міжнародних партнерів

Мирослав Дністрянський

КОЛИ Ж СФОРМУВАЛАСЯ УКРАЇНСЬКА НАЦІЯ? І ЯК ДОСЯГТИ ЇЇ КОНСОЛІДАЦІЇ?

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: