18.10.2021, 13:03

ВАКС виправдав ексміністра інфраструктури Омеляна

Вищий антикорупційний суд виправдав колишнього міністра інфраструктури Володимира Омеляна у справі про зменшення портових зборів.

Як передає Укрінформ, відповідне рішення оголосив суддя у понеділок, 18 жовтня. 

"Суд ухвалив: Омеляна Володимира Володимировича визнати невинуватим у вчиненні кримінального правопорушення ч. 2 ст. 211 КК України та виправдати у зв'язку з відсутністю в його діях складу кримінального правопорушення", – сказав суддя.

Вирок може бути оскарженим протягом 30 днів.

Як повідомила пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у Фейсбуці, САП оскаржить виправдувальний вирок ексміністру інфраструктури Володимиру Омеляну у справі про зменшення портових зборів. 

“Прокурор САП не погоджується з виправдувальним вироком та оскаржить його в суді апеляційної інстанції”, - йдеться у повідомленні.

У відомстві нагадали, що колишньому міністру інкримінували видання наказу про зменшення усіх портових зборів, окрім маякового, на 20%. Водночас, один із цих зборів — адміністративний — є дохідною частиною державного бюджету. Тож змінити його розмір могла лише Верховна Рада, а не міністр. До того ж, Міністерство фінансів України виступало проти зменшення усіх портових зборів, з-поміж іншого, наголошуючи на тому, що зменшення саме адміністративного збору призведе до недоотримання доходів у державний бюджет. Про це Мінфін неодноразово інформував міністра інфраструктури, вказують у САП.

Як повідомляв Укрінформ, детективи Національного антикорупційного бюро інкримінували Омеляну видання у 2017 році наказу, який мав наслідком зменшення доходу до бюджету. Зокрема, було зменшено всі портові збори, окрім маякового, на 20%.

При цьому один зі зборів є дохідною частиною державного бюджету. Змінювати його розмір могла лише Верховна Рада.

"У підсумку рішення експосадовця про зменшення портового збору призвело до ненадходження до державного бюджету 30,4 млн гривень: з очікуваних 203,5 млн гривень отримано 173,1 млн гривень. Ці дані підтверджені Держаудитслужбою та судовою експертизою. Згодом Міністерство інфраструктури визнало, що наказ про зменшення зборів не досяг поставленої мети", - наполягають у прокуратурі.

Слідство заявило, що в 2018 році через зменшення адміністративного збору бюджет отримав тільки 173,1 млн замість очікуваних 203,5 млн гривень. Омелян повідомляв, що в 2018-19 роках завдяки цьому рішенню морська галузь продемонструвала зростання більш ніж на 20%. Він також підкреслював, що рішення про зменшення портових зборів було колегіальним рішенням Кабміну.

Колишній міністр не вважає себе винним і заперечував, що адміністративний збір є джерелом доходів держбюджету.

Підозра за цією справою була оголошена Омеляну в червні 2020. У листопаді 2021 справу Омеляна відправили в суд.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: