• Головна
  • Новини
  • В готелях обов’язково проектуватимуть універсальні номери

27.03.2019, 14:23

В готелях обов’язково проектуватимуть універсальні номери

У новому ДБН «Інклюзивність будівель і споруд» міститься обов’язкова вимога – при будівництві або реконструкції готелів проектувати не менше 10% житлових місць універсальними, які враховуватимуть потреби кожної людини, зокрема, осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Нова норма вступає в дію з 1 квітня 2019 року.

«На пальцях однієї руки можна перерахувати готелі в Києві, які сьогодні мають безперешкодний доступ для людей з інвалідністю та зручні універсальні номери. Ще гірша ситуація в інших українських містах. При тому, що в Україні всього налічується близько 2500 готелів та готельних комплексів. Рівний доступ до цих закладів повинні мати усі. Тому у новому ДБН щодо інклюзивності будівель і споруд була передбачена обов’язкова вимога – при проектуванні готелів організовувати не менше 10% місць універсальними та зручними для всіх категорій громадян, у тому числі, людей з інвалідністю та іншого маломобільного населення», – повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Згідно з новим ДБН, у готелях, мотелях, пансіонатах, кемпінгах не менше 10% житлових місць повинні проектуватися універсальними, з урахуванням розселення будь-яких категорій відвідувачів, зокрема, і осіб з інвалідністю, які пересуваються на візках.

Відповідно до цих норм, усі готелі також обов’язково повинні мати безперешкодний доступ ззовні та всередині.

За словами Парцхаладзе, такі зміни сприятимуть підвищенню доступності готельних закладів і дозволять підвищити рівень обслуговування в них.

Парцхаладзе підкреслив важливість вирішення проблеми, адже за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я близько 10% українців мають інвалідність і вони залишаються ізольованими від суспільства через недоступність громадських закладів, транспорту, вулиць та іншої інфраструктури, зокрема, не можуть користуватися послугами готелів. «80% людей з інвалідністю в Україні є працездатними та активними. Але реалізація їх прав неможлива, поки в Україні не буде створене реальне безбар’єрне середовище. Статистика жахлива — майже 90% пандусів збудовані неправильно, тактильної плитки практично немає і багато хто навіть не знає, навіщо вона потрібна, відсутні інші елементи доступності. Так не має бути! І саме для ефективного вирішення цієї проблеми був розроблений новий ДБН щодо інклюзивності», – відмітив Парцхаладзе.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: