• Головна
  • Новини
  • В Уряді пояснили як працюватимуть електронні лікарняні

10.06.2021, 12:09

В Уряді пояснили як працюватимуть електронні лікарняні

Представники Міністерства цифрової трансформації, Міністерства охорони здоров’я та Міністерства соціальної політики представили проєкт електронних лікарняних, який запрацює до 1 вересня 2021 року у всіх українських лікарнях.

Громадське розповідає, як це працюватиме.

Після запровадження електронного лікарняного лікарі будуть менше заповнювати документів, що заощаджуватиме їхній час. Тим часом пацієнту не потрібно буде згадувати повну назву компанію, де він працює, або адресу — все автоматично потраплятиме до системи.

Також не потрібно буде повторно йти до лікарні, якщо хвороба протікає згідно з планом лікування. Лікарняний буде закриватися автоматично. Під час пандемії це важливо, адже людина після хвороби не контактуватиме з іншими громадянами, які прийшли в лікарню.

Роботодавці й бізнес в автоматичному режимі будуть отримувати інформацію, хто з їхніх співробітників перебуває на лікарняному. Не буде необхідності зберігати паперові лікарняні й передавати їх у Пенсійний фонд.

Після одержання інформації від медичної системи про формування медичного висновку Пенсійний фонд формує електронний лікарняний, і його в перший день можуть побачити роботодавці та самі хворі.

Ані Пенсійний фонд, ані роботодавець при формуванні електронного лікарняного не отримують інформацію, чим хвора людина та яке лікування їй виписали. У цьому плані все буде конфіденційно.

Також електронні лікарняні дозволять вберегти від ситуацій, коли українці надають підроблені паперові лікарняні. На рік приблизно 5,5 млн українців отримують 18 млрд грн лікарняних виплат. Із запровадженням електронного листка непрацездатності можна буде відстежити, наскільки ці виплати стали ефективними.

Коли чекати змін?

До вересня триватиме перехідний період, лікарі зможуть формувати як електронний лікарняний, так і працювати з паперовими листками непрацездатності. Ті медзаклади, які перейдуть на електронні лікарняні вже зараз, у звичайному режимі закриватимуть паперові листи, які були відкриті до запуску електронних.

Що передувало?

У лютому 2021 року Рада остаточно ухвалила закон про запровадження в Україні електронного реєстру листків непрацездатності (електронних лікарняних). Його автори переконували, що такі лікарняні можуть запрацювати вже на початку 2021-го, але якщо створять відповідну систему. Очевидно, що зробити це швидко не вдалося.

Раніше в Кабміні обіцяли запровадити електронні лікарняні з квітня 2020 року, але тоді їх запустити не вдалося. За словами вже колишнього міністра охорони здоров'я Максима Степанова, виникли технічні проблеми, зокрема, через поширення коронавірусу.

В уряді підрахували, що запуск електронних лікарняних дозволить державі зекономити до 4 мільярдів гривень на рік.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: