• Головна
  • Новини
  • В Україні зросли ціни на електроенергію: що чекає на споживачів у найближчі місяці

14.10.2024, 19:43

В Україні зросли ціни на електроенергію: що чекає на споживачів у найближчі місяці

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), повідомила про зміну тарифів на електроенергію для клієнтів постачальника "останньої надії" (ПОН) з 1 жовтня до кінця 2024 року.

Згідно з новим рішенням, коефіцієнт для визначення ціни електроенергії для таких споживачів зросте з 1,25 до 1,5, що означає подорожчання електроенергії у найближчі три місяці. Цей коефіцієнт застосовується до середньозваженої ціни на ринку на добу вперед (РДВ), яка використовується для формування тарифу.

Причини підвищення

Як зазначає НКРЕКП, необхідність підвищення тарифів спричинена збитками від масованих обстрілів енергетичної системи України, що підвищило вартість електроенергії для врегулювання небалансів на ринку. Крім того, постачальник "останньої надії", яким є державне підприємство "Укрінтеренерго", через свій статус "дефолтного" підприємства змушений купувати електроенергію на балансувальному ринку, що також впливає на зростання цін.

Стан енергосистеми

На ранок 14 жовтня споживання електроенергії в Україні відповідає сезонним показникам, проте через бойові дії та погодні умови знеструмлено 553 населені пункти. "Укренерго" закликає користуватися потужними електроприладами в денні години з 10:00 до 16:00 для зменшення навантаження на систему.

Також, протягом останніх днів імпорт електроенергії до України здійснюється з Польщі, Румунії, Словаччини, Угорщини та Молдови загальним обсягом 6 367 МВт·год.

Очікування на найближчі місяці

Підвищення тарифів вплине на побутових споживачів та бізнес. Додатково, внаслідок бойових дій та погодних негараздів можуть виникати нові відключення електроенергії в окремих регіонах, як це сталося у Донецькій, Харківській, Сумській, Чернігівській та інших областях.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

рф завдала ракетного удару по Харкову: є десятки поранених

Коментар

Блоги

Михайло Цимбалюк

Суд над «азовцями»: мовчання міжнародних партнерів

Мирослав Дністрянський

КОЛИ Ж СФОРМУВАЛАСЯ УКРАЇНСЬКА НАЦІЯ? І ЯК ДОСЯГТИ ЇЇ КОНСОЛІДАЦІЇ?

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: