• Головна
  • Новини
  • Від сьогодні друковані ЗМІ мають виходити державною мовою

16.01.2022, 11:15

Від сьогодні друковані ЗМІ мають виходити державною мовою

Норми, передбачені статтею 25 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", щодо друкованих засобів масової інформації загальнодержавної та регіональної сфер поширення набувають чинності у неділю, 16 січня 2022 року.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на текст законодавчого акту, який було оприлюднено  в офіційній газеті Верховної Ради "Голос України" 16 травня 2019 року.

Так, відповідно до норм, що набирають чинності, з 16 січня друковані засоби масової інформації в Україні повинні видаватися державною мовою. Вони можуть видаватися іншими мовами за умови, що одночасно з відповідним тиражем видання іноземною мовою видаються державною мовою. Передбачається, що всі мовні версії повинні видаватися під однаковою назвою, відповідати один одному за змістом, обсягом та способом друку, а їх випуски повинні мати однакову нумерацію порядкових номерів та видаватися в один день.

Поширення друкованих ЗМІ, виданих іноземними мовами, за підпискою допускається за умови забезпечення їх засновниками (співзасновниками) можливості підписки в Україні аналогічного видання державною мовою.

Засновники (співзасновники) друкованих ЗМІ зобов'язані виробляти, публікувати та доставляти обов'язковий екземпляр документів (номерів, випусків) державною мовою.

Крім того, у кожному місці розповсюдження таких засобів масової інформації видані державною мовою мають становити не менше 50% найменувань. У місці розповсюдження друкованого ЗМІ, виданого іншою мовою, такий засіб масової інформації також поширюється державною мовою.

Водночас вимоги статті 25 не поширюються на друковані засоби масової інформації, що видаються виключно кримськотатарською мовою, іншими мовами корінних народів України, англійською та іншими офіційними мовами Європейського Союзу, незалежно від того, чи містять вони тексти українською мовою, та наукові видання, мова яких визначається статтею 22 відповідного закону. Обов'язковий екземпляр номерів (випусків) державною мовою в такому випадку проводиться, публікується та доставляється відповідною мовою.

Для друкованих засобів масової інформації місцевої сфери розповсюдження відповідні норми статті 25 набудуть чинності з 16 липня 2024 року.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Його статті вступають у дію поетапно. Переважна більшість його норм набула чинності 16 липня 2019 року.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: