• Головна
  • Новини
  • В Україні вшановують пам'ять загиблих захисників незалежності та суверенітету країни

29.08.2022, 10:25

В Україні вшановують пам'ять загиблих захисників незалежності та суверенітету країни

Сьогодні, 29 серпня, в Україні відзначають День пам'яті захисників України, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність

Пам’ятний день був встановлений Указом президента Володимира Зеленського у 2019 році задля вшанування героїв, загиблих під час Іловайської трагедії. Воїни віддали свої життя, відстоюючи незалежність України.

Дату пам'ятної дати обрали не випадково. Саме на ці серпневі дні 2014 року припав пік Іловайської трагедії, коли в результаті протистояння російським військам українські Збройні підрозділи потрапили у вороже оточення. Президент РФ Володимир Путін заявив, що підконтрольні Росії угруповання організують для них гуманітарний коридор. Однак бойовики та російські військові обстріляли коридор, яким виходили захисники України. За офіційними даними, під Іловайськом загинуло 366 військових, 429 отримали поранення.

Символікою цього дня є квітка соняшника, адже у серпні 2014 року на полях саме із цією рослиною полягло багато українських воїнів.

Головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний звернувся до українського народу та пообіцяв, що жодна жертва не стане марною.

"Не існує правильних слів чи слушних моментів, коли йдеться про втрати. Бо це зламані долі конкретних людей, які для своїх рідних були цілим Всесвітом. На жаль, герої вмирають. Вони здобувають вічне життя і вічну славу, залишаються нашим духовним орієнтиром і прикладом для прийдешніх поколінь українців. Але їх більше немає для тих, кому вони потрібні живі. Схиляю голову і розділяю разом із близькими та рідними біль непоправної втрати. Дякую за найбільшу жертву, свідомо віддану своїй державі. Так твориться історія і формується нація, якими захоплюватиметься світ", – зазначив Валерій Залужний.

За його словами, ми щодня маємо згадувати про ціну, яку заплатив і продовжує платити наш народ за свою свободу.

Варто додати, що у Львові сьогодні о 12:30 в Гарнізонному храмі св. Верховних апостолів Петра і Павла, що на вул. Театральна, 11, за захисниками України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України проведуть екуменічну молитву.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: