• Головна
  • Новини
  • В Україні виготовили перший папір з опалого листя за технологією, що винайшов студента

20.12.2019, 19:50

В Україні виготовили перший папір з опалого листя за технологією, що винайшов студента

За технологією українського студента Валентина Фречки, який торік виграв гран-прі конкурсу винахідників у США, зробили перші дослідні зразки паперу з опалого листя. Пожухле листя перетворилося на пакування для яєць, трубочки для напоїв і сувої крафтового паперу.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

"Я виграв 8 різних конкурсів – від Кенії до Тунісу, від Тунісу до Штатів – майже весь світ", - говорить Валентин.

Те, що так сподобалося світовому журі, винахідник тримає в руках. При виробництві цього паперу не постраждало жодне дерево, а замість нього – опале листя та макулатура.

Шлях від ідеї до першого промислового зразка зайняв два роки. Зробити пробну партію погодилися лише у Житомирі. Там виготовили упаковки для яблук, яєць, трубочки, кришки. З’ясувалося, що волокна з листя здатні тримати форму не гірше, ніж деревина.

За технологією українського студента, який торік виграв гран-прі конкурсу винахідників у США, зробили перші дослідні зразки. Пожухле листя перетворилося на пакування для яєць, трубочки для напоїв і сувої крафтового паперу. Як сміття стає корисним продуктом – у сюжеті.

Спочатку подрібнене й очищене листя варять у гігантських чанах - вода виштовхує сіру масу нагору. Далі вона рухається конвеєром, поступово втрачає вологу, розтягується і стає або гладким папером, або ж набуває потрібної форми в сусідньому цеху. Тут із пожухлого листя роблять екологічне пакування для продуктів. Максимальна температура, до якої розігрівається сировина у процесі виробництва, – 40 градусів. Тобто на відміну від ситуації, коли листя палять, жодна шкідлива речовина у повітря не виділяється.

На виробництві Валентин нині проводить увесь вільний від занять в університеті час. Каже, сам науковий винахід виявився найпростішим етапом з усіх.

"Ви собі не можете уявити, яка наука далека від бізнесу. Це просто, вибачте за вираження, треш", - говорить Валентин.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: