• Головна
  • Новини
  • В Івано-Франківську мешканці пам’ятки архітектури ремонтують балкони власним коштом

02.07.2021, 11:25

В Івано-Франківську мешканці пам’ятки архітектури ремонтують балкони власним коштом

У Франківську мешканці будинку на вулиці Січових Стрільців, 7 реставрують три балкони за власні гроші.

Як розповів Суспільному Карпати начальник відділу з питань охорони культурної спадщини Володимир Ідак, будинок є пам’яткою архітектури, однак грошей у міському бюджеті на його реставрацію немає.

Олександра Казимирова живе у будинку на вулиці Січових Стрільців з 1983 року. Каже, коли тут оселилася, балкон, який належить до її квартири, був аварійний.

Жінка розповідає, зверталася до міської ради з проханням про реставрацію, однак відповіді не було.

"Вже коли зараз така ситуація, довелося нам шукати гроші, щоб зробити балкон, аби вберегти людей і себе так само від відповідальності. Я зараз на невеликій ставці, мама – пенсіонер. Це дуже великі гроші. 70 тисяч гривень не легко знайти", – каже жінка.

В Івано-Франківську мешканці будинку, який є пам’яткою архітектури, ремонтують його за власні гроші

В Івано-Франківську мешканці будинку, який є пам’яткою архітектури, ремонтують його за власні гроші

Зараз у будинку реставрують три балкони, розповідає голова ОСББ Людмила Яворська. Роботи підряднику оплачують мешканці.

"Наша міська влада говорить, що грошей немає. Робіть, що хочете. Тільки дає приписи, бо аварійний стан і може когось вбити. А згідно нового закону, який діє з січня, якщо би щось відпало і вбило, відповідальність буде на ОСББ. Це нас постимулювало до проведення цих робіт. Якщо впаде з балкону, то на власнику балкону. Усе, що є не балконом, робиться силами ОСББ. Так само під’їзд, арка, всередині є ще внутрішні балкони, які також жильці відновлюють за власний рахунок", – каже голова ОСББ.

Будинок на вулиці Січових Стрільців, 7 є пам’яткою архітектури. Йому понад 100 років, каже начальник відділу з питань охорони культурної спадщини міста Володимир Ідак.

За його словами, у місті діє програма охорони культурної спадщини, за якою фінансують реставрацію таких будівель. Цього року на неї виділили приблизно півтора мільйона гривень, проте грошей для реставрації частин будинку на Січових Стрільців, 7 не вистачить.

"Ця програма не є безмежною в коштах. Вони обмежені, і ми не можемо осягнути все місто і всі об’єкти культурної спадщини. Обираємо ті об’єкти, які вкрай необхідні. Зараз уже є розуміння, що не може місто повністю фінансувати, бо є кілька об’єктів, які повністю місто профінансувало. Однозначно ми десь прагнемо, і у програмі так записано, до співфінансування. Місто буде йти назустріч тим ОСББ, які включаються у співфінансування", – каже Володимир Ідак.

За його словами, зараз у місті є понад 600 об’єктів, які є культурною спадщиною і більшість із них — потребують реставрації.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: