• Головна
  • Новини
  • Ужгородський водоканал придбав сумнівний хлор за високими цінами

18.01.2022, 16:09

Ужгородський водоканал придбав сумнівний хлор за високими цінами

Комунальне підприємство «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства міста Ужгорода» 11 січня уклало угоду на закупівлю неорганічних хімічних речовин (хлор та похідні) для очистки води з кременчуцьким ТОВ «Марілайф» на 6,4 млн грн.

Правоохоронці вже понад рік підозрюють підприємство у змові з іншими учасниками ринку та завищенні цін на неорганічні хімічні речовини. Крім того, сумнівною є безпека зберігання товару та його використання, на думку провоохоронців, пишуть "Наші гроші.Львів".

Відповідне кримінальне провадження було розпочате ще у жовтні 2020 року. На сьогодні його продовжено до лютого 2022 року.

Згідно з матеріалами судової справи, правоохоронці підозрюють ТОВ «Марілайф» та афільоване з ним ТОВ «Компанія «Хлортехвод» у порушенні правил безпеки транспортування та зберігання хлору. Справу розпочали після звернення до поліції ТОВ «Аульська хлоропереливна станція», представники якої звинуватили підприємства у крадіжці їхніх балонів та нечесній грі на ринку.

Після обшуків, правоохоронці підтвердили, що «впродовж 2018-2020 років посадові особи ТОВ «Компанія «Хлортехвод», ТОВ «Дезсистема», ТОВ «Екстрагруп», та ТОВ «Марілайф» за попередньою змовою групою осіб заволоділи та привласнили 90 контейнерів для рідкого хлору, які належать ТОВ «Аульська хлоропереливна станція», вартість кожного становить 75 тис. грн».

Крім того в результаті досудового слідства з’ясувалось, що з 2019 року «Компанія «Хлортехвод» імпортує хімічну продукцію із Молдова та здійснює закупівлю гіпохлориду натрію в середньому за 7,4 тис. грн. за тону, а рідкого хлору за 12,5 тис. грн за тону, який в подальшому реалізовується на афілійоване ТОВ «Марілайф» в середньому за 26 тис. грн за тону гіпохлориду натрію та по 55 тис. грн за тону рідкого хлору для подальшого постачання комунальним установам».

Саме за такими цінами уклали угоду в Ужгороді.

Скрін з угоди між КП «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства міста Ужгорода» та ТОВ «Марілайф»

Також сумнівним, в процесі слідства, виявилось і походження товару, який продає ТОВ «Марілайф», та інші структури, що фігурують у справі. На деякі тендери підприємство подає інформацію про те, що закупає рідкий хлор у молдовського виробника Aden-Transexim S.R.L. Проте, Торгово-промислова палата Республіки Молдова зазначила, що фірма Aden-Transexim S.R.L. не є заводом-виробником рідкого хлору та не має ліцензії на виробництво особливо небезпечних хімічних речовин.

Щоправда на інших тендерах, зокрема і від КП «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства міста Ужгорода», виробником хлору зазначено румунське підприємство Chlmcomplex SA, Borzesti-Romanla,з яким у «Марілайф» немає угоди, тому купують у молдовського Aden-Transexim S.R.L.

Скрін з угоди ТОВ «Марілайф» та «Львівводоканал», листопад 2021 року

До речі, єдиний конкурент на торгах, ТОВ «Біо -Тех-Еко», також купує речовини у молдовського постачальника.

Раніше ТОВ «Марілайф» також ловили на змові на тендері – у Луцьку журналісти сайту розслідувань «Сила правди» помітили спільні документи та узгоджені дії під час закупівлі речовин для очистки води місцевим водоканалом. Тут «Марілайф» змагалось з ТОВ «Екстрагруп», ке також фігурує у кримінальному провадженні.

ТОВ «Марілайф» належить мешканці міста Кременчук Марині Гнойовій. З початку 2021 року фірма отримала замовлень 54,1 млн грн, враховуючи дану закупівлю.

А фірма «Біо-Тех-Еко» зареєстрована лише шість місяців і ще не отримувало державних замовлень. Належить підприємство мешканці Рівненського району Олені Прищепі.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: