• Головна
  • Новини
  • Уряд призупинив пенсійну реформу за рекомендацією МВФ: що буде з пенсіями українців

30.07.2023, 15:26

Уряд призупинив пенсійну реформу за рекомендацією МВФ: що буде з пенсіями українців

Пенсійна реформа в Україні призупинена за наполегливою рекомендацією МВФ. Другий рівень пенсійної системи не впроваджуватимуть, принаймні, до закінчення війни.

Така умова записана в оновленому тексті Меморандуму, укладеного між українською владою та МВФ.

Зокрема, у 33 пункті цього документа йдеться, що МВФ вважає за доцільне зосередитися зараз на збереженні існуючої солідарної пенсійної системи, забезпечивши її життєздатність, особливо після закінчення війни в Україні. При цьому МВФ вважає, що наразі передчасно братися за реалізацію другого рівня пенсійної реформи, оскільки це може призвести до відтоку грошей із солідарної системи.

Водночас, чимало експертів вважають, що впровадження накопичувальної пенсії в Україні потрібно розпочинати найближчим часом. Інакше, сьогоднішні 40-річні українці ризикують залишитися взагалі без пенсії.

Вже сьогодні в нашій країні один офіційно працюючий українець утримує одного пенсіонера. Звісно, надходжень від ЄСВ для цього не вистачає, тому бюджету доводиться доплачувати гроші, щоб утримувати пенсіонерів. Причому з кожним роком величина бюджетної дотації стає дедалі більшою, оскільки кількість молодих українців, які офіційно працюють, скорочується.

Звичайно, в ситуації, що склалася, є чимала вина тіньової зайнятості, оскільки багато українців взагалі не сплачують жодних податків. Однак, навіть якщо це явище вдасться подолати, все одно податкових відрахувань на гідні пенсії громадянам не вистачить, адже відсоток молодого населення скорочується, і це об'єктивний процес.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: