• Головна
  • Новини
  • Універсальний чиновник Віталій Корецький, або На всі руки майстер

10.05.2019, 16:20

Універсальний чиновник Віталій Корецький, або На всі руки майстер

У п'ятницю, 10 травня 2019 року, в прес-холі Львівської обласної державної адміністрації відбувся брифінг із приводу створення Установи «Агенція регіонального розвитку Львівської області».

У брифінгу взяли участь Віталій Корецький – директор «Агенції регіонального розвитку Львівської області», і Марта Бухтіярова – тимчасово виконуюча обов’язки директора департаменту економічної політики Львівської облдержадміністрації, а за сумісництвом членкиня Наглядової ради новоствореної установи.

Під час брифінгу Марта Бухтіярова розповіла, що новостворена Агенція не є ноу-хау, що такі структури успішно функціонують у таких економічно розвинутих країнах як Австралія, Канада, Франція, Великобританія чи Німеччина. Головне завдання «Агенції регіонального розвитку Львівської області» як неприбуткової та не бюджетної організації, яка буде функціонувати за грантові кошти, полягатиме в ефективній реалізації державної регіональної політики та сприяння економічному розвитку територіальних громад. Зокрема, Агенція надаватиме консультації стосовно підготовки і реалізації програм та проектів регіонального розвитку, а загалом буде сприяти покращенню інвестиційної привабливості Львівської області.

Нагадаємо, що можливість створення Агенцій регіонального розвитку в областях України з’явилась у 2015 році, коли Верховна Рада ухвалила Закон «Про засади державної регіональної політики». У зазначеному Законі парламентарі заклали підвалини для формування в Україні нової інституції (Агенції регіонального розвитку) та визначили основні принципи державної регіональної політики. Далі у Кабінеті міністрів 11 лютого 2016 року схвалили «Типове положення про агенцію регіонального розвитку», що остаточно врегулювало законодавче поле для створення та діяльності таких структур.

На місцях, в областях, залишилось тільки взяти «Типове положення» і практично його інтегрувати у стратегію місцевого економічного розвитку. Проте не всі керівники областей і депутати обласних рад сумлінно поставились до важливого державного завдання. Так, наприклад, Олег Синютка спохопився щодо необхідності створення аналогічної установи аж наприкінці своєї каденції.

У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України повідомили, що в березні 2019 року Агенції регіонального розвитку de facto були відсутні у Сумській, Херсонській, Миколаївській, Харківській, Одеській та Львівській областях. Відповідні рішення стосовно утворення агенцій у Сумській, Харківській, Херсонській та Одеській областях були прийняті у 2016-2018 роках в обласних державних адміністраціях та обласних радах народних депутатів, а в Львівській області – на підставі рішення голови ОДА.

Проте до квітня 2019 року Агенції регіонального розвитку в цих областях так і не розпочали діяльність. Головною причиною їх відсутності є нерозуміння значення та суті таких установ у середовищі ОДА та обласних радах, конфлікти між чиновниками ОДА і депутатами  обласних рад стосовно вигоди від запуску повноцінної діяльності Агенцій.

На початку квітня голова ЛОДА Олег Синютка кулуарно, не порадившись із громадськістю, створив наглядову раду Агенції, яка буде стежити за діяльністю новоствореної структури. Також одноосібно Олег Синютка вирішив призначити керівником агенції Віталія Корецького. Водночас на сайті ЛОДА  неможливо ознайомитись із розпорядчими документами щодо створення Агенції регіонального розвитку, які Олег Синютка підписав 2 квітня 2019 року. Таких документів у вільному доступі нема.

На питання, чому не було проведено конкурсу на посаду директора, Марта Бухтіярова відповіла, що у конкурсі потреби не було, тому що директора призначила наглядова рада відповідно до «Положення про Агенцію регіонального розвитку». У Львівській агенції регіонального розвитку будуть працювати троє штатних працівників, а юрист надаватиме консультативні послуги. На поточний рік кошти для фінансування діяльності Агенції та оплати праці трьох працівників і консультанта  передбачені Проектом секторальної бюджетної політики Європейського Союзу, а в подальшому Агенція повинна вийти на самоокупність.

Чому вибір Олега Синютки зупинився не кандидатурі Віталія Корецького – незрозуміло. Громадськість не ознайомлена зі звітом Віталія Корецького за період його діяльності на посаді керівника Львівського офісу реформ, на посаді радника голови Львівської ОДА із питань децентралізації, а його діяльність на посаді головного редактора видання «Солідарність. Львівщина» була видимо провальною.  Хоча, якщо судити з премій до посадового окладу в розмірі 470%, які Олег Синютка щедро роздав із коштів платників податків, то діяльність Віталія Корецького була навіть дуже ефективною.

І ще дещо треба мати на увазі.  Віталій Корецький не просто радник, а ще й член політради БПП «Солідарність» та заступник голови Львівського обласного осередку цієї партії. Не сьогодні – завтра люди Порошенка втратять політичну владу в регіоні, але важливі і «хлібні» посади намагаються, вочевидь, зберегти. Для чого. По-перше, щоб не бідувати, по-друге, - для реваншу, про який оголосив Порошенко.

Ярослав ЛЕВКІВ, приватний журналіст, спеціально для WestNews.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: