• Головна
  • Новини
  • Українця засудили в Польщі за підбурювання до шпигунства на користь РФ: подробиці справи

16.10.2024, 18:56

Українця засудили в Польщі за підбурювання до шпигунства на користь РФ: подробиці справи

Окружний суд Любліна виніс вирок 26-річному громадянину України, Оскару Д., якого звинуватили у підбурюванні до шпигунства на користь російських спецслужб.

Чоловіка засудили до 2 років і 8 місяців позбавлення волі за його роль у спробі отримати секретну інформацію про військову техніку, що прямувала в Україну, використовуючи для цього жителя Польщі.

Справа

За інформацією Агентства внутрішньої безпеки Польщі (ABW), Оскара Д. затримали 9 березня 2024 року. Слідство встановило, що він намагався переконати мешканця Люблінського воєводства передавати фотографії військових колон, які рухалися до України, обіцяючи йому грошову винагороду в розмірі 15 тисяч євро за таку діяльність. Українець підбурював поляка до співпраці з російською розвідкою, що порушувало національну безпеку Польщі.

Крім цього, Оскар Д. також погрожував своєму співучаснику кримінальними наслідками, якщо той відмовиться від співпраці. Це спричинило додаткові звинувачення, пов'язані із залякуванням і погрозами.

Судовий процес

27 вересня 2024 року суд Любліна визнав українця винним у спонуканні до шпигунства і спрямуванні погроз. Судді зазначили, що дії Оскара Д. могли завдати значної шкоди безпеці Республіки Польща, оскільки передача інформації щодо руху військової техніки могла б бути використана російськими спецслужбами проти України та її союзників, включаючи Польщу.

Під час судового процесу Оскар Д. не визнав своєї вини, але свідчення його співучасника та докази, зібрані ABW, були достатньо переконливими для винесення вироку. Суд призначив покарання у вигляді 2 років і 8 місяців ув'язнення.

Контекст

Цей випадок — не перший приклад вербування українців, росіян і білорусів російськими спецслужбами в Польщі. З 2023 року польська влада активізувала боротьбу проти шпигунства, особливо у зв'язку з війною в Україні та посиленням загрози з боку Росії.

Минулого року у Польщі викрили цілу мережу агентів, які діяли на користь РФ. Більшість підозрюваних визнали свою провину, а їхні вироки варіювалися від одного до шести років ув'язнення. Також навесні 2024 року був затриманий громадянин Польщі, який планував замах на президента України Володимира Зеленського, діючи на користь російських спецслужб.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

рф завдала ракетного удару по Харкову: є десятки поранених

Коментар

Блоги

Михайло Цимбалюк

Суд над «азовцями»: мовчання міжнародних партнерів

Мирослав Дністрянський

КОЛИ Ж СФОРМУВАЛАСЯ УКРАЇНСЬКА НАЦІЯ? І ЯК ДОСЯГТИ ЇЇ КОНСОЛІДАЦІЇ?

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: