06.08.2021, 13:30

Україна звернулася до ЄС через дії Газпрому

Антимонопольний орган ЄС повинен дати оцінку діям Газпрому, що спровокував рекордне зростання цін на газ, вважає Макогон.

Оператор ГТС України звернувся до влади Євросоюзу через дії Газпрому. Як заявляють у пресслужбі ОГТСУ в п'ятницю, 6 серпня, Газпром спустошує свої підземні сховища в Європі, щоб не нарощувати додатковий транзит через Україну, передає Кореспондент.

У ситуацію має втрутитися антимонопольний орган ЄС, вважають у Києві.

Так, у липні середньодобовий транзит через Україну склав 124 млн кубометрів. Газпром використовує заброньовані потужності, але не збільшує поставки, незважаючи на рекордне зростання цін газ в Європі і низькі запаси газу.

Відзначається, що через зупинку маршрутів Ямал - Європа і Північний потік у липні країни ЄС недоотримали майже 2 млрд кубометрів газу.

"Щоб компенсувати європейцям недоотримані обсяги газу, і при цьому не нарощувати додатковий транзит через Україну, Газпром спустошує свої ПСГ в Європі. Згідно з даними GIE, низькі запаси в Європі саме в ПСГ, контрольованих Газпромом. Так, у оператора ПСГ в Німеччині Astora (належить Газпрому) рівень заповненості - менше 13%, в інших операторів - в середньому, 63%. в Австрії Astora і GSA (також Газпром) - 14%, інші оператори - 48%. Навіть зараз Газпром відбирає газ зі сховищ для виконання своїх контрактів. Відповідно, дефіцит газу в ПСГ Європи значною частиною є штучним і не є першопричиною зростання цін", - заявив гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон.

Він вважає, що Газпром переслідує дві мети: підвищення цін на газ і прискорення запуску газопроводу Північний потік-2.

"Поведінка Газпрому негативно позначається на європейському ринку газу і впливає на економіку всього регіону. На мою думку, в ситуацію має втрутитися відповідний Антимонопольний орган Європи. До того ж, таку стратегію російської компанії слід враховувати при сертифікації Північного потоку-2", - сказав Макогон.

Як повідомлялося, напередодні прокачування газу по газопроводу Ямал - Європа впало більш ніж удвічі на тлі пожежі на заводі Газпром переробки в Ямало-Ненецькому автономному окрузі з підготовки конденсату до транспортування.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: