07.04.2021, 17:05

Україна скоротила імпорт газу в І кварталі на 83%

У першому кварталі 2021 року обсяги транспортування газу з країн ЄС в Україну становили 476 млн кубометрів; це на 83% менше, ніж за аналогічний період торік.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ).

Так, із Польщі до України було транспортовано 0,2 млн кубометрів газу, із Словаччини – 65 млн кубометрів, з Угорщини – 410,4 млн кубометрів. Віртуальним реверсом завезено 86% обсягів газу.

При цьому чистий експорт природного газу з України до країн Європи за січень-березень становив 18,3 млн кубометрів, що майже в чотири рази більше проти першого кварталом минулого року (4,8 млн кубометрів).

Реекспорт природного газу в січні - березні становив 618,9 млн кубометрів (майже в 240 разів більше за показник цього ж періоду роком раніше). Зокрема, у Польщу реекспортовано 141,3 млн кубометрів газу, у Словаччину – 107 млн кубометрів, в Угорщину – 340,6 млн кубометрів, у Молдову – 30 млн кубометрів.

«Наразі в українських підземних газосховищах зберігаються рекордні обсяги блакитного палива, і українські постачальники використовують власні запаси вуглеводнів з підземок та купують газ з режиму «митний склад» у європейських трейдерів. Тому за звітний період експорт газу з України перевищив імпорт. Зокрема, Молдова реекспортувала понад половину від власних обсягів газу в українських ПСГ», – прокоментував комерційний директор ОГТСУ Євген Тодоров.

На його думку, динаміка першого кварталу цього року свідчить, що українська газова інфраструктура вже міцно інтегрована в європейські енергетичні ринки та є частиною енергобезпеки країн Європи.

За даними оператора ГТС, у першому кварталі 2021 року транзит природного газу територією України становив 10,4 млрд кубометрів.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: