• Головна
  • Новини
  • Україна проводила спецоперацію з затримання «вагнерівців» нібито за підтримки США — CNN

08.09.2021, 12:09

Україна проводила спецоперацію з затримання «вагнерівців» нібито за підтримки США — CNN

Американська розвідка нібито знала та підтримувала спецоперацію під керівництвом українських розвідників щодо затримання членів приватної військової компанії «Вагнера».

Про це повідомляє CNN із посиланням на трьох колишніх високопосадовців української розвідки. передає Громадське.

За словами представників української розвідки, операція отримувала американські гроші, технічну допомогу та поради від ЦРУ щодо того, як затримати російських найманців.

Проте високопосадовець США анонімно назвав ці твердження «хибними». Він підтвердив, що американська розвідка знала про українську спецоперацію, але не була причетна до її проведення.

Чиновник припустив, що заяви про причетність США можуть бути спробою розділити чи перекласти провину за провал операції.

Високопосадовці української розвідки також розповіли CNN, як відбувалася підготовка до затримання. Так, українські агенти видавали себе за представників російської ПВК, які шукали найманців. Вони пропонували контракт на 5 тисяч доларів на місяць для захисту нафтових об'єктів Венесуели.

На таке оголошення відгукнулися сотні потенційних російських підрядників. За словами розвідників, вони мали «безпрецедентну можливість» виявляти людей, яких підозрюють у військових злочинах.

Тих, хто відгукнувся, почали обдзвонювати, щоб дізнатися, чи справді людина боєць, а не сантехнік. Розвідники кажуть, що потенційні цілі самі надсилали докази того, ким вони були: дані про їхній військових досвід, окремі битви чи конфлікти, у яких вони брали участь. Зазначається, що розвідники отримували фото посвідчення особи, а також фото та відео про їхню діяльність на війні на Донбасі та в інших місцях.

Одне відео, як кажуть джерела, показує, як група людей тримає уламки військового літака, який збили на Донбасі. Інші люди нібито надсилали відео, яке показувало їхню причетність до збиття малазійського літака рейсу MH17, тоді усі 298 людей на борт загинули. Наразі у Нідерландах триває суд у цій справі.

«Виявлення та покарання цих людей викликало у нас великий інтерес», — сказав один із колишніх високопосадовців.

З усіх людей, які відгукнулися на роботу, розвідники кажуть, що вибрали тих людей, які мають найтісніший та найсуперечливіший зв'язок з Україною. За словами джерел, обрали 28 росіян, нібито пов'язаних із незаконними діями в України, та ще 5 — без зв'язків. Їм і запропонували фейкові контракти до Венесуели.

Росіянам сказали, що їх доставлять до Туреччини для рейсу у Каракас, але насправді розвідка мала доставити їх в Україну для затримання.

Пандемія коронавірусу змінила план, оскільки Росія закрила свої кордони. Однак досі були можливі поїздки до Білорусі. За словами джерел, найманців автобусом доставили до Мінська, звідки, як вони думали, скоро поїдуть до Венесуели.

Але сталася затримка. Найманців перевезли до санаторію й обіцяли найближчим часом забрати їх. Однак тоді відреагували білоруські спецслужби, які затримали «вагнерівців» напередодні президентських виборів у країні.

Колишні високопосадовці української розвідки зазначили, що спецоперація тривала 18 місяців, тож невдача для спецслужби стала «серйозним ударом».

«Якби ці люди опинилися в Україні, подробиці їхніх злочинних дій стали б відомі у всьому світі», — заявило одне з джерел.

Справа «вагнерівців»

У серпні 2020 року Білорусь віддала Росії затриманих у Мінську найманців ПВК «Вагнера», попри те, що Україна оголосила їм підозру за злочини на Донбасі.

А через три дні в інформаційному просторі України почали активно обговорювати версію про те, що «візит» бойовиків «Вагнера» до Білорусі був нібито операцією українських спецслужб для їхнього затримання.

Згідно з цією версією, операцію вже на завершальній стадії зупинив Офіс президента, а точніше сам його очільник Андрій Єрмак, назвавши її такою, що є не на часі через анонсований обмін полонених.

П’ятий президент України Петро Порошенко у грудні 2020 року заявив, що саме він особисто санкціонував у 2018 році операцію із затримання бойовиків російської ПВК «Вагнера». Він переконував, що нинішня влада її зірвала.

Єрмак заперечує, що таку операцію українські спецслужби проводили.

На початку березня 2021 року у ДБР повідомили, що таки розслідують справу про зрив операції щодо затримання бойовиків російської ПВК і хочуть допитати, зокрема, Єрмака.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: