• Головна
  • Новини
  • Удар «Кинджалом» по Делятину: як російська версія суперечить реальності

24.03.2022, 13:45

Удар «Кинджалом» по Делятину: як російська версія суперечить реальності

18 березня РФ "відзвітувала" про нібито успішне влучання гіперзвукової високоточної ракети "Кинджал" у склад боєприпасів української армії в Івано-Франківську. Відповідне відео почали поширювати у соцмережах. І чим більше людей його побачили, тим більше розбіжностей з реальністю було знайдено.

Про це повідомляє BBC, передають Букви.

Свою заяву про буцімто влучання гіперзвукової високоточної ракети “Кинджал” у склад боєприпасів Генштаб РФ вирішив підкріпити “відеодоказом”. Але мешканці Івано-Франківська підмітили цікавий факт – на відео сніг є, а в реальності – немає.

Більш того, відзняти подібний матеріал у РФ не було б можливості навіть за умови використання передових російських розробок – БПЛА “Оріон” і “Орлан-10”. Адже склад розташований за 350 кілометрів від кордону з Білоруссю, а безпілотники не дозволяють передавати інформацію в режимі реального часу на такій відстані.

Натомість місцевість із відео міноборони упізнали мешканці Харківщини. Тільки от там був не склад боєприпасів, а ферма або курник. У підтвердження цього видання The War Zone опублікувало знімки за 12 березня 2022 року. Тобто за тиждень до публікації відео та розповсюдження інформації про застосування “Кинджала”. На той час ферма вже була частково знищена.

Нетипово відреагували у Міністерстві оборони України. Якщо зазвичай дані про втрати оголошують обережно, то того разу представник командування повітряних сил України Юрій Ігнат одразу ж заявив, що влучання було. Але те, що це саме “Кинджал” не підтвердив.

Американські та британські військові аналітики все ж припускають, що Росія могла застосувати “Кинджал”, але вважають, що вона мала не військово-тактичну, а швидше, політичну мету – показати НАТО готовність до ескалації.

“Використання такої дорогої, рідкісної та високотехнологічної системи для ураження складу боєприпасів, скоріш за все, сигналізувало та демонструвало намір та здатність до ескалації, а не прагнення до досягнення конкретної воєнної мети”, – зазначили у пресслужбі американського аналітичного центру “Інститут з вивчення війни”.

Фото - The War Zone

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: