31.10.2021, 11:27

Удар Байрактару - нова ефективна тактика ЗСУ

26 жовтня впродовж дня бойовики обстрілювали позиції сил ООС, внаслідок чого двоє військових отримали поранення, а один із них загинув. Для придушення вогневої активності окупантів, Збройні сили України вперше застосували турецький безпілотний літальний апарат Bayraktar TB2. Апарат не перетинав лінії розмежування і керованою бомбою з відстані 15 кілометрів знищив одну гаубицю російсько-окупаційних військ.

За інформацією Генерального штабу Збройних сил України, з 14:25 до 15:15 батарея гаубиць Д-30 російсько-терористичних військ здійснювала обстріл позицій Об’єднаних сил в районі населеного пункту Гранітне. Два військовослужбовці Збройних Сил України під час обстрілу зазнали поранення, один з них загинув. З початком обстрілу, через СММ ОБСЄ було невідкладно висунуто вимогу щодо припинення вогню, надіслано ноту дипломатичними каналами. Втім, окупанти не реагували. З метою змушення ворога до припинення вогню, за наказом Головнокомандувача Збройних Сил України було застосовано “Байрактар”. Безпілотний літальний апарат не пересікав лінії зіткнення і керованою бомбою знищив одну гармату з розрахунком російсько-окупаційних військ. Після цього обстріли українських позицій припинились..

Наказ про використання турецького безпілотника віддав особисто головнокомандувач ЗСУ, генерал-лейтенант Валерій Залужний.

Використання турецького безпілотного літального апарату (БПЛА) Bayraktar TB2 біля селища Гранітне на Донеччині, свідчить про зміну військової тактики і стратегії Збройних сил України: надалі сили ООС можуть превентивно використовувати такі апарати для знищення бронетехніки і командного складу терористів.

Нагадаю, що минулого року заяви аналітичного центру ГІ «Права Справа» навіть про теоретичну можливість використання турецьких БПЛА Bayraktar, наражалися на вкрай негативні емоції влади і заяви, що це мало не суперечить зовнішньополітичному курсу України. Натомість вчорашня атака турецького Bayraktar біля села Гранітне, свідчить про зміну військової тактики і стратегії в зоні бойових дій: відтепер сили ООС готові використовувати будь-яку техніку і наносити превентивні удари по місцях зосередження живої сили і техніки окупантів.

Заяви української сторонни про ймовірність застосування Україною турецьких БПЛА, викликали серйозну паніку Російської Федерації. Про це наочно свідчила подальша поведінка агресора в ОРДЛО.

Коли пролунали заяви про ймовірність застосування Bayraktar, окупанти передислокували комплекси радіоелектронної боротьби (РЕБ) і сучасні зенітно-ракетні комплекси (ЗРК) та прикрили місця розташування і накопичення бронетехніки російсько-терористичних військ. Не випадково поблизу Лутугинських таборів, а також селищ Бугаївка на Луганщині та Бойківське (колишнє Тельманове) на Донеччині, місія ОБСЄ періодично фіксує роботу російських комплексів РЕБ «Ртуть-БМ», Р-330Ж «Житель», «Красуха» та інших, що призначені для глушіння безпілотників. Крім того, за інформацією ГІ «Права справа», росіяни перекинули в ОРДЛО і сучасні ЗРК «Лучник-Э», які розроблялися саме для знищення БПЛА.

Крім того, вчорашня атака на позицію терористів на Донеччині, мала демонстраційний і попереджувальний характер з боку української армії.

Справа втім, що Bayraktar може використовувати керовані бомби  двох модифікацій вагою 8 і 22 кілограми. Так от, біля Гранітного була випущена саме 8-кілограмова бомба. Тобто, з українського боку, це був демонстраційний акт залякування і демонстрація можливостей застосування турецьких апаратів. У цьому контексті, тези деяких блогерів та експертів у ЗМІ про начебто «зраду» з боку ООС у начебто використанні тренувальної бомби MAM-C, або перетину БПЛА лінії розмежування, абсолютно безпідставні.

Додам, що українські військові використали Bayraktar без порушення політичних домовленостей: український  БПЛА не перетинав лінію розмежування і випустив керовану бомбу з підконтрольної Україні території на відстані понад 10 кілометрів.

Не виключаю, що після інциденту біля Гранітного, Збройні сили України можуть взяти на озброєння тактику Збройних сил Ізраїлю (ЦАГАЛ) і почати превентивно використовувати БПЛА для знищення бронетехніки і командного складу бойовиків. Зокрема, для нанесення превентивних ударів по місцях накопичення важкої бронетехніки окупантів.

В цьому контексті не випадковою є реакція Кремля – прес-секретар президента РФ Дмітрій Пєсков уже заявив про те, що використання Bayraktar призведе до ескалації напруженості в зоні бойових дій на Сході України.

Такі побоювання небезпідставні. 27 жовтня у Кіровському районі тимчасово окупованого Донецька вибухнула нафтобаза терористів. Бойовики повідомили, що вибух спровокував «дрон-камікадзе» – на місці знайдені уламки начебто українського безпілотника. Наразі ГІ «Права справа» перевіряє достовірність цієї інформації.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський повідомив, що незабаром українській морській авіації передадуть турецькі безпілотники Bayraktar. Для управління літаками українські військові проходять тренування в Туреччині.

Дмитро Снєгирьов



 

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: