07.10.2021, 09:56

Учителі – вимушені борці за права людини!

​​​​​​​Журналісти сайту Володимерець.Sity повідомили, що Степангородський заклад загальної середньої освіти (Рівненська область) продовжив працювати після 27 вересня, незважаючи на розпорядження Кабінету Міністрів і той факт, що із 63 працівників школи від COVID-19 вакцинувалась тільки одна особа.

Таке рішення шкільного колективу зумовило збентеження серед районного начальства, а також стало несподіванкою для київських урядовців. У столиці навіть не могли собі уявити, що в якомусь віддаленому селі люди заявлять про свою громадянську позицію, не сумісну з урядовими циркулярами.

Вже через два дні, 29 вересня, у Спепангород із Володимирця терміново прибув десант у складі представника селищної ради, сімейного лікаря  Володимирецької амбулаторії загальної практики, а також невідомо навіщо привезли зі собою і представника поліції. Журналісти видання Володимерець.Sity відзняли про цю неординарну подію інформаційний сюжет.

Тетяна Марчук, директорка Степангородської школи, розповіла журналістам, що Управління соціально-культурної сфери Володимирецької селищної ради надіслало у школу лист, в якому чиновники інформували, що з 27 вересня в районі запроваджуються обмежувальні протиепідемічні заходи із призупиненням освітнього процесу в закладах загальної освіти, а також розпорядились продовжити освітній процес дистанційно.

Однак до адміністрації школи звернулись батьки учнів (майже 150 заяв) із вимогою провести батьківські збори з метою недопущення дистанційної форми навчання. Батьки повідомили, що не мають жодних застережень до вчителів, які не зробили щеплення від COVID-19. І попередили, що у разі відмови вони звернуться до суду з позовом щодо безпідставного обмеження конституційного права дітей на якісну стаціонарну освіту. Аналогічну позицію, щоби продовжити очне навчання, висловили і вчителі школи.

Отож 24 вересня такі збори делегацій від батьків і від учителів відбулись. Батьки наголосили, що не всі родини можуть забезпечити своїх дітей пристроями для дистанційного навчання (здебільшого в багатодітних родинах на всіх дітей є лише один телефон). Водночас учасники зборів констатували, що серед мешканців Степангорода загалом, а серед учнів та вчителів школи зокрема нема випадків захворювань на COVID-19. Іще учасники зборів зазначили, що учителі не проти вакцинації, однак не впевнені у якості тих вакцин, які їм пропонують. А вакцинуватися чи ні – це особиста справа кожного, і примушувати до щеплення ніхто не має права.

У підсумку проведення зборів і шляхом голосування учасники заходу прийняли рішення продовжити навчання за очною формою і після  27 вересня за умови дотримання всіма учасниками освітнього процесу маскового режиму, дистанції та з використанням дезінфікуючих засобів.

Навіщо потрібний масковий режим, якщо маски не захищають від проникнення вірусу, а навпаки через 30-40 хвилин стають розсадниками мікроорганізмів, учасники зборів не пояснили.

Цікавим був виступ Вадима Друзя, начальника управління освіти, культури, туризму, охорони здоров’я, молоді та спорту Володимирецької селищної ради, який 29 вересня нагально прибув у Спепангород після вище зазначених зборів.

Посадовець наголосив, що вчителям нічого не буде за те, що вони працюють, а всю відповідальність за навчання учнів стаціонарно понесе виключно директорка школи Тетяна Марчук. Посадовець також запевнив, що учителів не будуть примусово вакцинувати.

Іще Вадим Друзь нарікав на уряд Дениса Шмигаля, який баламутить чиновників на місцях. Спочатку Вадимові Друзю дали усну вказівку, що з 27 вересня навчальний процес у школі треба зупинити, а вчителям виплачувати тільки 2/3 від ставки заробітної платні. Про це Вадим Друзь добросовісно повідомив директорку школи Тетяну Марчук.

Опісля, орієнтовно через добу, із Міністерства освіти надійшов лист про відміну наказу зупинити освітній процес і про скасування розпорядження виплачувати вчителям 2/3 ставки, а навчання рекомендували проводити або в очній формі, або дистанційно. На розсуд місцевої влади. 

Ось тут Вадим Друзь і розгубився. Власної думки, ймовірно, у нього не було, а яке із доручень вищого начальства першочергово виконувати, визначитись не міг. Проте запевнив, що не відступить від урядового розпорядження, що для очної форми навчання необхідно зробити щеплення для 80% працівників школи. В який спосіб практично буде виконане таке розпорядження, чиновник не повідомив.

До погроз Вадима Друзя долучився і Андрій Луковець, представник поліції, який наголосив: якщо учителі не вакцинуються, то директорку школи Тетяну Марчук оштрафують за порушення умов карантину. А такий штраф може становити навіть 170 тисяч гривень.

Виголосивши свої погрози і вислухавши у відповідь на свою адресу чимало неприємного від присутніх батьків, володимерецький десант поїхав геть.

Тоді ж степангородці наголосили володимерецькій комісії, що вони є владою в населеному пункті, а не приїжджі чиновники, а тому буде так, як скажуть люди. Отож вирішили зібрати велику нараду, аби постановити, як далі будуть протистояти антиконституційному свавіллю чиновників.

Освітяни проти примусової вакцинації

А тим часом 1 жовтня, під час телепрограми «Шустер LIVE», також обговорювали питання загальної вакцинації. Про цю програму необхідно поговорити окремо, а поки що доцільно виокремити виступ Дмитра Ламзи, наймолодшого директора школи в Україні.

Дмитро Ламза переконаний, що примусова вакцинація – це пряме порушення прав людини. В Україні різними методами освітян змушують вакцинуватись, а хто відмовляється, тих не допускають до роботи, не виплачують заробітну платню, а також морально принижують.

Молодий освітянин наголосив, що  це конституційне право людини вакцинуватись чи ні, а чиновники зобов’язані не змушувати, а мотивувати людей робити щеплення. Якщо люди будуть впевнені, що після проведення вакцинації з їхнім здоров’ям все буде гаразд, що з ними нічого не трапиться, що вони не осиротить своїх дітей, тоді щеплення будуть робити.

Дмитро Ламза не розуміє категоричної вимоги Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, щоби вакциновані вчителі носили маски на робочому місці. Якщо є така категорична вимога, тоді можна дійти логічного висновку, що вакцини неефективні, що ставить під сумнів доцільність кампанії проводити щеплення.

Далі директор озвучив пропозицію, щоби чиновників із профільних міністерств відряджали у регіони, у районні містечка і села, щоби вони на власні очі побачили, до чого призводять їхні неправомірні розпорядження. Нехай подивяться на число вакансій у школах, адже чимало вчителів звільняються з роботи, щоби тільки не вакцинуватись. Освітній процес на місцях почав входити у стан дисбалансу.

Втомившись від свавілля міністерських чиновників, Дмитро Ламза наприкінці вересня подав позов до Кабінету Міністрів, в якому оскаржив неправомірні розпорядження урядовців стосовно освітян. Позицію директора підтримала Профспілка працівників освіти і науки України, а позов в Окружному адміністративному суді Києва буде розглядати суддя Віктор Шульженко.

Ярослав ЛЕВКІВ, приватний журналіст, спеціально для WestNews

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: