• Головна
  • Новини
  • У водойми Хмельниччини зливають не очищену "каналізацію"

07.05.2019, 17:17

У водойми Хмельниччини зливають не очищену "каналізацію"

Очисні споруди і каналізаційні мережі в містах та селищах Хмельницької області в більшості випадків експлуатуються понад 30 років. Як наслідок, у поверхневі водойми скидаються неочищені та недостатньо очищені стічні води.

Про це на засіданні комісії з питань ТЕБ і НС при Хмельницькій ОДА повідомив Олег Федорович, в.о. начальника  Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області.   

Застаріле обладнання, брак нових технологій  - через це в області не можливо забезпечити належну очистку стічних вод.

За словами Олег Федорович, основними причинами забруднення поверхневих вод   безпосереднє скидання неочищених та недостатньо очищених господарсько-побутових і виробничих стічних вод у водні об’єкти.

Незадовільний стан комунікацій, несвоєчасна заміну обладнання чи окремих вузлів очисних споруд, зволікання з впровадження сучасних технологій очистки стічних вод, широке застосування фосфатовмісних миючих засобів – все це призводить до скидання недостатньо очищених  зворотних вод у водні об’єкти. Як наслідок – погіршення якості поверхневих вод та зниження у басейнах річок  стійкості природних ландшафтів, порушення рівноваги в екосистемах і погіршення якості поверхневих вод,  їх вичерпання та евтрофікація.

В результаті річки  втрачають природну  самоочисну здатність, їм стають властиві елементи екологічної кризи, в першу чергу  для малих річок. Такі ж проблеми характерні і для інших водних об’єктів Хмельницької області.

Зокрема результати державного нагляду, кризового моніторингу водних об’єктів, який здійснює Екологічна інспекція,  підтверджують випадки погіршення якості поверхневих вод. Насамперед йдеться про суб’єктами господарювання комунальної власності, які надають послуги централізованого водопостачання та водовідведення.

Серед запропонованих контрзаходів такі: взаємодія органів контролю з місцевою владою, залучення коштів фондів охорони навколишнього природного середовища, які в більшості випадків органи місцевого самоврядування не витрачають або витрачаються не ефективно; розчистка русел річок, джерел. 

Довідка.

Поверхневими джерелами питного водопостачання у Хмельницькій області є Новоселицьке водосховище в м. Полонному та річка Дністер в м. Кам’янець-Подільському. Забір поверхневих вод для питного водопостачання здійснюють КП «Полонне тепловодопостачання» та КП «Міськтепловоденергія» відповідно.

Фото - умовне

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: