• Головна
  • Новини
  • У ветерана-афганця відібрали виданий раніше протез ноги

05.03.2020, 15:44

У ветерана-афганця відібрали виданий раніше протез ноги

У Львові у ветерана афганської війни, який втратив ногу, підірвавшись на протипіхотній міні зо 30 років тому, відібрали сучасний протез, якого він добивався в держави протягом двох років.

Лише восени 2019 року чоловік зміг стати на обидві ноги, але під час переобладнання пристрою в січні 2020 року військовому його так і не повернули. Бо Міністерство соціальної політики не перерахувало за протез виробнику гроші, повідомляє Zaxid.net.

Зазначається, що львів’янин Микола Окілка, якому майже 60 років, половину життя провів без втраченої на війні в Афганістані ноги. Та попри ампутацію, він веде активний спосіб життя – відтискає більше 100 кілограмів від грудей і захоплюється настільним тенісом, є кандидатом у майстри спорту.

“Цей колінний вузол розрахований для того, що можна грати в настільний теніс. Раз у житті я хотів відчути, що можна ходити, спускатися сходами, спортом займатися. Я це відчув, він досить м’який, хороший, зручний”, – розповів ветеран журналісту.

Протез Микола зміг отримати за допомогою звернення до Фонду соціального захисту інвалідів, щоб скористатися програмою протезування.

Протез стегна через два роки очікувань йому було надано. Вартість такого приладу – понад 700 тисяч гривень. З-leg-4 з автоматичною системою управління дозволяє навіть бігати.

“Вийшло так, що 8 липня 2019 року було засідання у Фонді соціального захисту інвалідів у місті Києві. Одностайно і одноголосно всі висловилися, що я можу протезуватися”, – розповідає Окілко.

Видання повідомило, що ветеран користувався сучасним протезом усього 2 місяці. Під час візиту до Києва на підприємство “Ортотех-Сервіс”, яке виготовляло штучну ногу, її зняли на переобладнання. А потім не повернули, аргументувавши тим, що Мінсоцполітики не перерахувало за неї кошти.

Так чоловікові довелося повертатися додому без протеза, а там знову ставати на незручні милиці. Тепер на учасника бойових дій, інваліда та кавалера ордену “Червоної зірки” очікує ще одна експертиза – йому потрібно знову доводити своє право на протезування.

Варто зазначити, що керівництво “Ортотех-Сервіс” від спілкування з журналістами відмовилось.

“Сьогодні ми не говоримо, що Микола Петрович Окілко знаходиться поза програмою, сьогодні ми не можемо сказати, що держава відвернулася від нього і не буде його протезувати. Сьогодні просто стоїть питання оцінити реальний стан справ. І Міністерство звернулося в Український науково-дослідний інститут за оцінкою ситуації з куксою і протезуванням Миколи Петровича”, – запевнила директорка Фонду соціального захисту інвалідів Львівщини Галина Мисаковець.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: