• Головна
  • Новини
  • У театрі ім. М.Заньковецької конфлікт директора з акторами загострився: хтось має піти

10.10.2019, 12:20

У театрі ім. М.Заньковецької конфлікт директора з акторами загострився: хтось має піти

9 жовтня в львівському театрі ім. Марії Заньковецької відбулись профспілкові збори колективу театру. У порядку денному було питання про ситуацію щодо звільненням артиста Ярослава Кіргача та обговорення проекту Колективного договору.

Про це повідомила ФБ-група "Я проти звільнення Ярослава Кіргача".

Зокрема, у новині сказано:  "Дуже оригінальний спосіб вибрав для спілкування зі своїм колективом керівник Театру ім. М. Заньковецької Андрій_Мацяк. Він з ними... листується! Замість того, щоб прийти сьогодні на профспілкові збори, подивитися акторам в очі, вислухати їх вимоги, Андрій Олександрович направив лист на ім'я в.о. голови профспілки театру народного артиста України Януш Юхницький. Ще два листа-пояснення стосовно звільнення заслуженого артиста України Ярослав Кіргач і ситуації, що склалася, було опубліковано на офіційному сайті театру. Звісно, згідно версії адміністрації, директор білий і пухнастий, ніякого закону не порушував, актора не звільняв, просто не мав підстав продовжити з ним контракт. Звісно, ці листи строчать численні заступники директора, а він лише їх читає і підписує. Питання: вийти і поговорити з колективом слабо?

Нагадаємо, у Національному театрі М. Заньковецької триває безстроковий протест на підтримку звільненого актора Ярослав Кіргача.

Вимоги такі: "Ми, заньківчани, хочемо бути почутими! Ми, заньківчани, проти звільнення Ярослава Кіргача! Ми, заньківчани, проти Закон 955-Vlll!
Ми, заньківчани, вимагаємо підписання колективної угоди!".

Нагадаємо, 27 вересня у Театрі ім. М. Заньковецької відбулася вистава "Украдене щастя".

По виставі на сцену вийшов головний режисер театру Федір Стригун і сказав, що у головній ролі у виставі виступив заслужений артист України Ярослав Кіргач і що це була його прощальна вистава у театрі, бо з 1 жовтня він звільнений, бо йому не продовжлили контракт.  Є мовляв, закон і, відповідно до нього, когось звільнити (уразі закінчення контракту) має право дирекція, тобто директор. Одноосібно, ні з ким радитись не треба.

За словами Ф. Стригуна, у театрі, опираючись на контрактну систему, пенсіонерів переводять на мізерні гроші, і взагалі, ця контрактна система є джерелом корупції.

Два роки Федір Стригун намагається змінити таку контракту систему, звертався до президента Порошенка, тепер звернувся і до його наступника Зеленського. До міністерства культури, до місцевої влади - захисту ніде не знайшов. Отож, залишилось апелювати до глядачів.

Адміністрація театру ім. М. Заньковецької на сайті театру розмістила офіційний коментар. Його суть - Ярослав Кіргач звільнений законно. Саме така позиція директора театру Андрія Мацяка.

      

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: