08.04.2021, 17:38

У селі на Рівненщині люди самі «поремонтували» дорогу

Жителі поліського села Кідри, що за 120 кілометрів від Рівного, самотужки засипали щебенем декілька ґрунтових вулиць. Після цього, кажуть, їздити там стало набагато краще, ніж раніше по багнюці. На такий ремонт гроші збирали усім селом і зібрали майже мільйон.

Декілька днів житель Кідрів Іван Павлюк їздить вулицями села по свіжому щебеню. Чоловік пояснює: раніше тут на ґрунтових вулицях було таке болото, що його доводилося витягати, пише Суспільне.

На новому покритті, додає, і їхати зручно, і підвіска ходитиме довше.

"Було болото, і проїхати практично весною неможливо. Зараз, слава Богу, люди зібралися і зробили дорогу, і набагато краще. Тільки, щоб ще її покрити. Були баюри, можна було їхати 10-15 кілометрів за годину. А зараз можна й 50, скільки можливо в населеному пункті", – розповідає водій Іван Павлюк.

Загалом в Кідрах засипали щебенем 3,5 кілометри вулиць. Взялися за справу на початку січня, закінчили на початку квітня. Жителі самі зібрали гроші на щебінь, керівництво громади замовило грейдер.

"Десь приблизно від 8-ми до 10-ти тисяч з кожного двору. 50 кілометрів від нас кар'єр, то по 200 гривень за тонну щебеню. Надіємося, що влада побачить і може, що нам допоможе з асфальтом", – каже співініціатор облаштування вулиць Анатолій Луковець.

У Кідрах живе майже три тисячі людей. Тут чимало багатодітних сімей, які зводять собі будинки. Під'їзди до них, особливо після дощу, розмиває.

"Не можна було машиною виїхати. Раніше пісок використовували, але, коли дощ піде, він розмивається, роз'їзджується і погано стає, – говорить співініціатор облаштування вулиць Тарас Чудік.

На ґрунтових дорогах псувалися не лише авто, а й взуття та одяг. Батьки скаржилися, що діти до школи доходили брудними і з мокрими ногами, – пригадує голова громади. При цьому грошей на ремонт шляхів не було.

"Тільки в 19-му році ми об'єдналися. До складу Каноницької громади увійшли село Кідри, Дубівка, Каноничі, Озеро і Новаки. Минулий рік ми виконували роздільні бюджети кожної сільської ради. Бюджет в нас дуже скромний, коштів на такі дороги не вистачає", – розповідає голова Каноницької громади Віктор.

Загалом до села приїхали 120 вантажівок зі щебенем, кожна привезла по 30 тонн. Селяни слідкували, аби товщина шару була не меншою 15-ти сантиметрів.

Коли більший щебінь втрамбується, його мають присипати зверху дрібнішим. Одну з вулиць у селі облаштували таким чином за кошти жителів ще три роки тому. Разом з цьогорічним ремонтом відтоді у Кідрах засипали вісім вулиць.

"Зразу було краще трошки, воно просіло. Зараз можна було б іще трошки підвезти і підремонтувати, щоб утримувати її в належному стані", – каже житель села Кадри Микола Опалько.

Також голова громади планує капітально відремонтувати у Кідрах ще й центральну дорогу. Щоправда, вже не за гроші жителів, а за кошти з обласного бюджету. Ремонт 2,5 кілометрів обійдеться у 38 мільйонів гривень. Тендер з обрання виконавця відбувся минулого тижня.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: