• Головна
  • Новини
  • У період пожежної небезпеки жителів Львівщині просять дотримуватись основних правил поведінки у лісах

08.06.2023, 13:08

У період пожежної небезпеки жителів Львівщині просять дотримуватись основних правил поведінки у лісах

У літній період все більше людей обирають відпочинок на природі, однак їхні необачні дії можуть спричинити пожежі у лісах. Про це детальніше розповіли під час брифінги в офіційному Медіацентрі при Львівській ОВА.

«Коли настає довготривала спекотна бездощова погода, заїжджати у ліси транспортними засобами можна винятково дорогами загального користування. Розпалювати багаття у лісах заборонено, окрім спеціально облаштованих для цього місць», – розповіла директорка департаменту екології  та природних ресурсів Львівської ОВА Оксана Війтик. 

За поточні місяці 2023 року на Львівщині уже відбулися 555 пожеж, майже 65 гектарів землі – вигоріли. З них лісових пожеж – 3, загальною площею 1,57 га. Сухої трави – 542 пожежі на майже 48 га. Ще 9 – пожежі на торфовищах більше гектара.

«Причиною цих пожеж стала людська діяльність. Тому існують елементарні правила безпеки, яких варто дотримуватись. Не потрібно розпалювати багаття будь-де. Для цього на відпочинкових базах є спеціальні місця. Не підпалюйте суху траву. Ваш недопалок у період спеки може спричинити трагедію через вашу необачність. Не користуйтесь у лісі піротехнічними засобами. Якщо вже ви стали свідком пожежі, обов’язково зателефонуйте у поліцію «102» та рятувальників «101». Завжди у ліс потрібно брати воду. За змоги загасіть полум’я самотужки, якщо воно не велике та не зашкодить вам», – наголосив заступник директора департаменту цивільного захисту Львівської ОВА  Віктор Іваніцький. 

В області є 5 національних та 4 ландшафтних регіональних парки, багато об’єктів для відпочинку в літній період. На цих територіях облаштовані рекреаційні зони, які містять  альтанки, мангали, стоянки для автомобіля, місце для збору сміття, вбиральню, де кожен зможе відпочити, не завдаючи шкоди навколишньому середовищу.

На Аналітичному порталі Львівщини розміщений Дашборд «Рекреація і природно-заповідний фонд», де є інформація про рекреаційні об’єкти Львівської області. Там можна знайти детальну інформацію з фотографіями про те, де можна відпочити, чи безкоштовний вхід на територію, чи є альтанки, місця для розпалювання багаття, точну локацію тощо. 

«Ви можете самостійно обрати найближчу до себе локацію для відпочинку, наприклад в межах 50 кілометрів, та переглянути усю інформацію для себе, аби точно знати, куди їдете відпочити. Це ідеальний варіант для людей, які хочуть приготувати на природі барбекю, шашлики», – додала Оксана Війтик. 

Дашборд доступний за посиланням: https://apl.loda.gov.ua/portal/apps/sites/#/site

За порушення правил пожежної безпеки загрожує штраф від 1,5 до 4,5 тисяч гривень. Якщо ваші дії спричинили пожежу, то від 4, 5 до 15 тисяч. У разі виникнення полум’я на природоохоронній території, штраф сягатиме до 30 тисяч. 

Стежити за порядком буде екологічна інспекція. Також майже при кожній громаді є громадський інспектор, який має повноваження складати протоколи та пильнувати за екологічною безпекою на території громади. Якщо інспектор помітив порушення, він складає протокол подає його в Державну екологічну інспекцію. 

Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків та матеріальних збитків.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: