• Головна
  • Новини
  • У львівському храмі під побілкою знайшли старовинні розписи

10.02.2021, 10:07

У львівському храмі під побілкою знайшли старовинні розписи

У церкві святого Іоана Златоустого, що на вулиці Лисенка, почали досліджувати давні розписи, які були сховані під побілкою 90-х років. Їх наприкінці ХІХ століття створив художник Юліан Крупський.

Про це Суспільному розповів настоятель церкви Назарій Лозинський.

"Коли робили цю побілку в храмі – це початок 90-х, то окремі частинки цих розписів просто залишили не замальованими.Такі розписи є у вівтарі, тому логічно припустити, що вони мають бути по цілому храму. Але де, в яких місцях і чи всюди вони збережені?"– каже отець Назарій Лозинський.

Під час радянської окупації храм закрили. Згодом приміщення церкви віддали Першій інфекційній лікарні. Тривалий час там був склад, тому досі не відомо, чи збереглися усі розписи і в якому вони стані зараз. Над цим зараз працюють реставратори.

"Ми тільки почали, то був перший день досліджень. І наразі ведуться тільки попередні обстеження розписів храму. Розписи дуже цікаві – періоду сецесії, не відкрити їх було би гріх. Вони мають дуже велику мистецьку цінність", – каже художник-реставратор Андрій Почеква.

Реставратор додає, що за візуальними обстеженнями можна сказати, що орнаментальні та сюжетні розписи є на території всього храму. Щоправда, через значні затікання з даху та пізніші нашарування, розписи мають ураження солями.

Отець Назарій Лозинський став настоятелем цього храму 8 років тому – і з того часу намагається відновити його автентичність. За цей час за кошти меценатів вдалося відновити вітражі, двері та сходи, місто ж проспонсорувало ремонт даху, який протікав. У планах – відновлення розписів.

Цьогоріч старовинні розписи лише дослідять. А приступити до їх реставрації зможуть, коли знатимуть вартість та масштаб таких робіт. Для відновлення розписів шукатимуть міжнародні ґранти або спонсорські гроші.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: