• Головна
  • Новини
  • У чотирьох містах Львівщини досліджують стічні води на наявність коронавірусу

12.10.2022, 12:06

У чотирьох містах Львівщини досліджують стічні води на наявність коронавірусу

У кількох українських областях розпочався пілотний проєкт нового виду епідеміологічного нагляду – за вмістом SARS-CoV-2 в господарсько-побутових стічних водах. Йдеться про Кіровоградську, Львівську, Дніпропетровську та Чернівецьку області. Про це повідомляє Львівська військова адміністрація.

Пілот втілюється в межах проєкту "Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні", що фінансується USAID. У вказаних регіонах визначено 17 точок відбору стічних вод. 

"Проєкт стартував 7 жовтня і триватиме до кінця грудня цього року. На Львівщині досліджують стічні води на наявність вірусу SARS-CoV-2 у чотирьох містах – у Львові, Червонограді, Дрогобичі і Самборі. Усі дослідження проводять дві лабораторії – наша вірусологічна та Дніпропетровська. Зразки відбору з Чернівецької області скеровуватимуть до лабораторії Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб, а з Кіровоградської області – до лабораторії у Дніпрі. Результати концентрації вірусу SARS-CoV-2 дадуть можливість спрогнозувати епідпроцес поширення Covid-19", – розповіла гендиректорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко.

Так, як зазначають у Міністерстві охорони здоров’я України, завдяки оцінці вірусного навантаження SARS-CoV-2 в стічних водах, можна побачити реальну картину поширення коронавірусної інфекції в регіоні, включаючи безсимптомних носіїв і тих, хто не звернувся до лікаря. Окрім того, такі дослідження дозволять прогнозувати ситуацію з поширенням вірусу на кілька тижнів наперед. 

У межах проєкту  "Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні" було закуплено тест-системи та витратні матеріали для лабораторних досліджень, забезпечено транспортування проб з місць відбору до лабораторій Львівського та Дніпропетровського центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ України. 

Дослідження стічних вод на наявність SARS-CoV-2 – це спосіб кількісно оцінити та зрозуміти його загальну присутність у популяції. До прикладу, такі дослідження вже проводять групи фахівців у Нідерландах, Австралії, США, Франції, Італії, Австрії. Відповідно до висновків, існує зв’язок між концентрацією вірусу в стічних водах, що потрапляють на очисні споруди, та рівнем зараження відповідної популяції. 

Наразі відомо, що вірус присутній у біологічних виділеннях інфікованої людини незалежно від того, має вона типові для захворювання симптоми чи ні. 

Дослідження показали, що вірус можна виявити у випорожненнях людини протягом кількох годин після інфікування та надалі, незалежно від тяжкості симптомів COVID-19. Отже, вірус в господарсько-побутових стоках можна виявити до того, як він пошириться серед людей, і до виявлення симптомів у перших пацієнтів. 

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: