• Головна
  • Новини
  • У Західній енергосистемі «Укренерго» встановили інтерактивне диспетчерське обладнання

13.03.2019, 13:27

У Західній енергосистемі «Укренерго» встановили інтерактивне диспетчерське обладнання

Сьогодні, 13 березня, у Західній енергосистемі "Укренерго" презентували перший в Україні інтерактивний диспетчерський щит. Диспетчери розпочнуть його експлуатацію 18 березня, повідомила прес-служба Львівської ОДА.

Новий щит відображає в режимі онлайн інформацію про стан основного енергетичного обладнання Західного регіону в режимі 24/7, а саме: перетоки потужності по лініям електропередач, рівні напруг на об’єктах енергосистеми, навантаження енергоблоків на електростанціях, зокрема на Бурштинській тепловій електростанції та Рівненській атомній електростанції. 

“В області через такі конкретні кроки відбувається інтеграція нашої держави в ЄС, і гасло “Геть від Москви” - це не лише слова, це приклад того, що відбувається.  Дуже важливо, що співпрацюючи із компанією  “Укренерго”,  нам вдалося торік збільшити експорт електричної енергії до Європейського Союзу  на 20 %.  Це можливість підприємствам розвиватись, забезпечувати новими робочими місцями і найголовніше -  бути рівними  гравцями на ринку електричної енергії у ЄС. Нам вдалося інвестувати 159 млн гривень в модернізацію обладнання, яке розташоване на території області. Саме цей інвестиційний проект  складає майже 20 млн гривень. Львівщина – це європейські ворота,  ворота України в ЄС, а також  енергетичні”, - зазначив перший заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський.  

Щит складається з проекційних відеокубів виробництва бельгійської компанії Barco і об’єднаний з оперативно-інформаційним комплексом (ОІК) автоматизованої системи диспетчерського управління. Черговий диспетчер має можливість оперативно та зручно виводити на будь-які блоки екрану необхідну інформацію — окремі енерговузли, графіки та схеми.

“Дуже влучно, що ця презентація відбулась саме на Львівщині і це важливий крок інтеграції  в загальноекономічний європейський простір.  Львівщина є візитівкою перед Європою. Це важливий стратегічний крок, який дозволить нам синхронізуватись  з європейською енергомережею і здійснювати  торгівлю, тобто продавати і купувати електроенергію в Європі.  Наслідком буде підвищення конкурентоспроможності українського енергетичного ринку і також більш вигідна нижча вартість електроенергії, що буде перевагою для українського споживача”, - наголосив голова Наглядової ради ДП «НЕК «Укренерго» Шевкі Аджунер.

На сьогодні диспетчерський щит Західної енергосистеми є найсучаснішим проектним рішенням серед енергосистем Укренерго. Подібними рішеннями користуються системні оператори європейських країн.

Проект в Західній енергосистемі Укренерго було реалізовано в межах Інвестиційної програми Західної ЕС 2018 року. Його вартість складає майже 17,5 млн грн.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: