• Головна
  • Новини
  • У Жидачівському районі виявили незаконне сміттєзвалище

22.05.2020, 16:54

У Жидачівському районі виявили незаконне сміттєзвалище

Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Львівської області у рамках кримінального провадження спільно з представниками правоохоронних органів провели заходи державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог природоохоронного законодавства на території м. Жидачева та Бережницької сільської ради Жидачівського району.

Про це інформує ДЕІ Львівщини.

Внаслідок держконтролю на території колишнього паливного складу на твердому покритті встановлено факт несанкціонованого розміщення твердих побутових відходів та залишків одягу на загальній площі 400 кв. м.

Також зафіксовано місця захоронення в ґрунт твердих побутових відходів на загальній площі 1729 кв. м. У зв’язку цим відбувається негативний вплив на довкілля та створюється можлива небезпека для здоров’я людей.

Інспекцією вживаються заходи щодо розрахунку завданої довкіллю шкоди за забруднення та засмічення земельних ресурсів. Спеціалістом відділу інструментально-лабораторного контролю Інспекції відібрано проби ґрунту для визначення вмісту забруднюючих речовин.

Нагадаємо, учора, 21 травня, прокурорка Львівської області Ірина Діденко написала: "На території Львівської області відсутні можливості для захоронення чи потужності для переробки всього обсягу львівського сміття.

Відповідно, з бюджету міста минулоріч виділено близько 300 млн грн додаткових коштів на вивезення твердих побутових відходів за межі регіону. Цьогоріч вже освоєно близько 70 млн грн.

Міська рада уклала низку договорів зі суб'єктами підприємницької діяльності, які щодня здійснювали збір та вивіз сміття з міста. Це понад 15 вантажівок в день.

Згідно прописаних у договорі умов, сміття мало вивозитись на офіційні полігони твердих побутових відходів на території центральних областей України.

А відтак, всі видатки з місцевого бюджету обраховувались виходячи зі значної відстані перевезення та офіційності збереження і утилізації.

Насправді ж сміття заїхало не так далеко й офіційно.

До прикладу, частина сміття, яке згідно документів, мало бути вивезене до міста Тетіїв Київської області, закопувалась на державних землях сільськогосподарського призначення в Жидачівському районі Львівської області (5 км від міста Жидачів).

Наразі на цій ділянці триває огляд, зокрема, спеціалістами-екологами, з метою встановлення уже спричинених наслідків, пов’язаних із забрудненням земель та навколишнього середовища.

Інша частина, вночі, з дотриманням умов конспірації, вантажівками з вимкненими фарами, під контролем осіб з числа місцевого криміналітету, вивозиться до м. Коростень Житомирської області.

Сьогодні вночі викрито 17 таких вантажівок, огляд яких триває.

Наразі зібрали достатньо доказів для повідомлення про підозру керівнику комунального підприємства Жидачівського району за ст.239 КК України (забруднення або псування земель).

Окрім цього, тривають основні слідчі дії (23 обшуки в перевізників, фірмах що надають послуги з вивезення і утилізації, а також міськраді).

Під час слідства ще підлягають з’ясуванню питання обрахування сум зайво витрачених бюджетних коштів на перевезення сміття (збитків), встановлення всіх причетних осіб до привласнення бюджетних коштів та забруднення земель й природи Львівщини.

Спільна робота прокурорів, слідства поліції за оперативного супроводу Управління стратегічних розслідувань у Львівській області ДСР НП України.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: