• Головна
  • Новини
  • У Харківській області понад 500 ІТ-компаній, у яких працює понад 45 000 осіб

12.09.2021, 11:46

У Харківській області понад 500 ІТ-компаній, у яких працює понад 45 000 осіб

Kharkiv IT Cluster презентував KHARKIV IT RESEARCH 2021 — дослідження IT-галузі в Харківській області.

Про це пише Урядовий портал. 

За даними дослідження, на середину 2021 року у Харківській області існують понад 500 ІТ-компаній, а кількість ІТ-фахівців перевищила 45 000 осіб. З 2019 року кількість ІТ-спеціалістів зросла на 29%. Найголовніше — обсяг галузі лише в Харкові сягне позначки майже в $1,5 млрд до кінця 2021 року, що дорівнює 53% росту.

На презентації дослідження виступив Віце-прем'єр-міністр — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров: “Український IT-сектор має величезний потенціал. Уже сьогодні наші фахівці співпрацюють із компаніями зі списку Fortune 500. Ми пишаємось стартапами з українським корінням. Наші Grammarly, People.ai, GitLab і Reface уже відомі в усьому світі та стали справжніми світовими “єдинорогами”. Ми створюємо всі умови, щоб дедалі більше таких компаній засновувались в Україні”.

Це важлива аналітика, що допоможе і державі, і всій IT-спільноті краще зрозуміти можливості, потреби та перспективи регіону щодо розвитку high tech. Дослідження вкотре показали, наскільки потужним і перспективним є Харків щодо розвитку ІТ.

Також відбулося обговорення проекту Дія City під час панелі «Регуляції та інвестиції. Міжнародне співробітництво. Дія City». У ній взяли участь власники ІТ-бізнесу, представники національних асоціацій, керівниця Офісу Національної інвестиційної ради при Президентові України Ольга Магалецька та представники міжнародних організацій.

На панелі обговорили можливості Дія City як спецрежиму, що позитивно впливає на імідж країні та її інвестиційну привабливість вже сьогодні. Це підтверджує найбільша у світі транспортна компанія Lyft, яка планує відкрити найбільший в Європі R&D-центр та розглядає можливість вступу до Дія Сity.

Не менш важливою стала панель, де обговорювали реформу IT-освіти за участю заступника Міністра цифрової трансформації з питань розвитку ІТ Олександра Борнякова. У червні цього року створена робоча група, яка займатиметься розробкою спільного бачення трансформації IT-освіти в Україні. У результаті вдалося напрацювати рішення та пропозиції, які стануть основою вдосконалення ІТ-освіти.

ІТ-галузь у Харкові за останні роки стала лідером за обсягом податків, які вона генерує. За оцінками KPMG, обсяг усіх податків, що отримує держава від діяльності ІТ-галузі Харкова, сягне позначки майже 12 млрд грн у 2021 році, а до 2026 року зросте до 16 млрд грн надходжень. У цьому допоможе реалізація Дія City — одного з найкращих податкових і правових режимів для IT-компаній у світі.

За кількістю ІТ-компаній та ІТ-фахівців Харків впевнено випереджає інші ІТ-локації країни, поступаючись лише столиці. За концентрацією ІТ-спеціалістів Харків перебуває на рівних із Києвом позиціях.

Головною особливістю харківського ІТ-ринку є різноманіття ІТ-компаній різних типів і масштабів — як великого та середнього сервісного бізнесу, наприклад, NIX, Softserve, EPAM Ukraine, Sigma Software, CodeIT, так і представників ІТ-консалтингу на кшталт AltexSoft.

Понад 95% продажів ІТ-індустрії — це експорт ІТ-рішень і ІТ-продуктів до ринків США (78%), країн ЄС (15%) та Ізраїлю. За останні два роки головними напрямками ІТ-послуг харківських компаній стали сфери медицини, електронної комерції, освіти, страхування та роздрібної торгівлі.

Дослідження провели за участю компанії “Великої четвірки” KPMG.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: