• Головна
  • Новини
  • У Старокостянтинові цілодобова варта біля сміттєзвалища - блокують фури зі сміттям зі Львова

15.05.2021, 16:41

У Старокостянтинові цілодобова варта біля сміттєзвалища - блокують фури зі сміттям зі Львова

У Старокостянтинові встановили цілодобову варту біля сміттєзвалища, аби не пропускати туди фури з львівським сміттям. Про це Суспільному розповідає представник громадської організації «Самооборона Старокостянтинова» Віктор Мартиненко.

Львівське сміття у Старокостянтинові: чому місцеві охороняють сміттєзвалище і що каже влада

Про це пише Суспільне Поділля.

За його словами, чотири роки на полігон твердих побутових відходів Старокостянтинова звозять сміття зі Львова, і чотири роки із цим бореться частина жителів громади, які організували ініціативну групу. Вони блокують рух вантажівок з непотребом, встановили намет для чергувань та звернулися до міської ради.

“Ми встановили тут майже постійне чергування, провели збори громади, де зробили звернення до міського голови і місцевих депутатів”, - каже член ініціативної групи Олександр Шевчук.

Чому активісти блокують львівські фури та ганяються за ними, Олександр Шевчук пояснює: “всі ці дії, які виконує місцева влада, непрозорі, і це головна причина, чому громада незадоволена”.

З його слів, ініціативна група дійшла згоди з керівництвом Старокостянтинівського комбінату комунальних підприємств Миколою Сікорою.

“Одну машину в день приймати 17 тонн. І ніхто нікого в суд не подає. Це не екологічна катастрофа. Наш полігон може приймати до ста тонн, місто здає 20 тонн. Львів везе 17 тонн, і ми пів норми приймаємо на полігон”, - каже Микола Сікора.

Завідувач полігону Йосип Бочковський пояснює, коли за логістикою йде один день збою, то може за цей день прийти тільки дві машини.

Віктор Мартиненко каже, що їх обманюють, а начальник Старокостянтинівського комбінату комунальних підприємств Микола Сікора говорить, що через дії активістів підприємство зазнає збитків.

“Підприємству тільки за позавчора виставили рахунок збитків 100 тисяч”, - каже Микола Сікора.

Збитки – за порушення законтрактованої угоди між Старокостянтинівським комбінатом комунальних підприємств та Львівським товариством на захоронення твердих побутових відходів. Згідно з угодою, укладеною 31 травня 2017 року, за кожну тонну непотребу львів'яни платять 218 гривень 67 копійок плюс 500 гривень субвенції на благоустрій полігону.

Згідно з угодою, укладеною 31 травня 2017 року, за кожну тонну непотребу львів'яни платять 218 гривень 67 копійок плюс 500 гривень субвенції на благоустрій полігону

Йосип Бочковський каже, що за гроші від захоронення львівського сміття встановили сонячну батарею, яка живить ліхтарі периметром полігону, поставили паркан, купили техніку та обладнують сміттєві майданчики в громаді для роздільного збору сміття.

“Прикро, що частина активістів, ще до цього часу не зрозуміла, що наші зусилля направлені на збереження і благоустрій нашого полігону. Будем переконувати і звертатись в правоохоронні органи, щоб їх привели до порядку, тому що вони порушують чинне законодавство”, - каже заступник начальника комбінату Володимир Булич.

За його словами, укладена в сімнадцятому році угода автоматично пролонгується, коли в сторін немає претензій. Олександр Шевчук каже: претензії є в жителів громади.

“Як нам обіцялося, тут мав бути комплекс з перероблення сміття. Що ж ми бачимо зараз? Зараз же ми бачимо, що це просто огороджена ділянка, де складується несортоване сміття, і ця гора росте, вона вже вища, ніж ця їхня огорожа, і це продовжується нескінченно”, - додає Олександр Шевчук.

Активісти ж, які написали чергове звернення до голови громади й депутатів, чекають на нього відповіді

Йосип Бочковський каже, що полігон не переповнений, а за місяць – два чотири працівники почнуть відсортовувати пластик, скло й папір.

Начальник Старокостянтинівського комбінату Микола Сікора говорить: угоду з львів’янами не розриватимуть. Депутат Старокостянтинівської міської ради попереднього скликання, при якому дозволило завозити у місто львівське сміття Тарас Приказюк розповідає: спочатку депутати з розумінням поставилися до проблем Львова.

“А коли взнали, що вже укладені договори на величезну кількість тонн, по 50 тонн на добу, організувалися, скликали позачергову сесію і прийняли рішення про заборону ввозу”, - пояснює Тарас Приказюк.

Після чого, каже Віктор Мартиненко, розпочалася судова тяганина, де кожна сторона в різних судах оскаржувала правоту іншої.

Старокостянтинівський полігон, за словами Володимира Булича, неодноразово перевіряли комісії і порушень не виявили.

Активісти ж, які написали чергове звернення до голови громади й депутатів, чекають на нього відповіді.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: