• Головна
  • Новини
  • У САП вирішили, що $300000 для чиновниці з Офісу Президента – не хабар, а шахрайство

11.09.2020, 18:55

У САП вирішили, що $300000 для чиновниці з Офісу Президента – не хабар, а шахрайство

Антикорупційні органи перекваліфікували на шахрайство справу про ймовірне вимагання хабаря чиновницею Офісу президента Світланою Кондзелею.

Про це свідчать матеріали справи, оприлюднені в судовому реєстрі.

23 червня у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі закрили справу в частині "вимагання неправомірної вигоди". Фігурантам вручили нову підозру – тепер там залишилась лише стаття про "шахрайство".

Прокурор дійшов висновку, що в матеріалах справи немає доказів підбурювання до хабаря. Мовляв, у розмовах між фігурантами жодного разу не згадувалось, що гроші потрібно передати конкретному посадовцю. Вже не кажучи про те, що такий посадовець має повноваження призначити члена наглядової ради "Нафтогазу України", за що нібито і мали передати кошти.

Прокуратура вважає, що фігуранти намагались ввести в оману людину, з якої хотіли отримати гроші. І тому розповідали про свою нібито впливовість.

Крім того, прокурор вирішив, що до цих розмов непричетні будь-які інші особи, крім підозрюваних у шахрайстві, а тому частину справи про хабар потрібно закрити у зв’язку з відсутністю злочину.

До слова, така перекваліфікація не означає пом'якшення можливого покарання.

Стаття про хабар, яку інкримінували Кондзелі, передбачала покарання у вигляді в'язниці на строк від 4 до 8 років з конфіскацією майна або без такої. Водночас, за "шахрайство", в якому фігурантів підозрюють зараз, покарання може сягати від 5 до 15 років ув'язнення з конфіскацією майна.

У листопаді 2019 року співробітники НАБУ затримали директорку департаменту забезпечення доступу до публічної інформації Офісу президента Світлану Кондзелю за підозрою у шахрайстві. Крім того, правоохоронці затримали в цій справі ексзаступницю міністра культури в 2011 році Вікторію Лісничу.

За версією слідства, Кондзеля просила 300 тис. доларів за призначення на посаду заступником голови правління НАК "Нафтогаз України".

Затримання відбулося безпосередньо після одержання першого траншу неправомірної вигоди у сумі 150 тис. дол. США.

  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: