• Головна
  • Новини
  • У Рівному запровадять громадський бюджет для школярів

16.08.2021, 09:59

У Рівному запровадять громадський бюджет для школярів

Міська влада Рівного запровадить громадський бюджет для школярів.

Про це розповів Суспільному керівник управління освіти Богдан Турович, він також є співавтором положення. Документ фахівці розробили, його має затвердити сесія Рівнеради. Кожна школа зможе поборотись за 75 тисяч гривень.

За словами керівника освіти Рівного, ідея Шкільного громадського бюджету у тому, аби дати можливість учням з сьомого по одинадцятий класи придумати ідею покращення інфраструктури своєї школи, розписати цей проєкт, захистити перед комісією й потому виграти його під час голосування у закладі.

"Планується, що мінімальна вартість проєкту буде одна тисяча гривень, максимальна - 45 тисяч. Будуть голосувати тільки учні 7-11 класів цієї школи й ті проєкти, які наберуть найбільшу кількість голосів – будуть фінансуватися", – каже Богдан Турович.

Кількість проєктів не обмежуватимуть, кожну ідею перевірятиме конкурсна комісія при закладі. Там будуть педагоги, батьки та учні.

Очільник управління освіти додав, що наразі розглядають можливість двох видів голосування: електронне – на сайті Громадського бюджету Рівного, або ж паперовим бланком у закладі.

"Ми переслідуємо ціль активізувати дітей, щоб вони були залучені в процес, щоб вони бачили, як відбувається процес бюджетування, процес реалізації. Навіть так само комунікація в групі між собою, така спільна робота – вона теж мусить мати якісь форми і кінцевий результат", – пояснює Богдан Турович.

Посадовець акцентував, що у положення про Шкільний громадський бюджет є і ряд запобіжників, на що не можна буде використати гроші. Серед таких – капітальний ремонт чогось у стінах закладу.

Богдан Турович навів приклад Тернополя, де громадський бюджет для школярів уже працює.

"Наприклад, шкільне радіо. Школа мала невеличке приміщення, яке готове віддати. Діти написали проєкт, мінімальний поточний ремонт, закупка обладнання – і робота шкільного радіо вже в школі", – каже посадовець.

Затвердити Шкільний громадський бюджет Рівного депутати міськради мають на сесії 20 серпня. У проєкті передбачили 2,5 млн грн, який розподілять між 35 закладами освіти міста.

Навчальний рік 2021-2022 буде певною мірою пробний у реалізації проєкту, каже Богдан Турович. Дітям мають допомогти з проєктами спеціалісти закладу. На наступний рік, якщо потрібно буде – у положення внесуть корективи.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: