• Головна
  • Новини
  • У Рівному через суд добиваються демонтажу пам'ятника у центрі міста

10.04.2021, 16:54

У Рівному через суд добиваються демонтажу пам'ятника у центрі міста

У Рівному через суд вимагають демонтувати пам'ятник художнику Георгію Косміаді, що на вулиці 16 Липня. Позивачами є родина Мамчурів, які володіють розташованим поруч із монументом будинком.

Мамчури позиваються до Рівнеради, міськвиконкому та двох управлінь – культури і ЖКГ. 9 квітня мало відбутися чергове слухання, на яке з'явилися лише відповідачі. Ця судова справа триває четвертий рік, пише Суспільне.

Що це за спір

Пам'ятний знак Георгію Косміаді, який жив і працював у міжвоєнному Рівному, відкрили у червні 2017-го, на 50-ті роковини смерті художника.

Власник будинку поруч Олександр Мамчур був проти такого сусідства і судився за землю під пам'ятником із міською владою ще на етапі його встановлення. А після відкриття пам'ятного знака – знову подав судовий позов щодо його встановлення.

"Мамчур продовжує далі наполягати, що 10 соток біля його чотириквартирного будинку, де він повикупляв квартири, має належати йому і в нього на неї якийсь план. Відстоювали і відстоюємо честь і право міста Рівного і мешканців самим розпоряджатися своїм майном та визначатися, де в нас буде стояти пам'ятний знак", – пояснює начальник управління культури і туризму Рівного Тарас Максименко.

Позов про скасування рішення щодо надання дозволу на спорудження пам'ятного знака подала Тетяна Мамчур, дружина Олександра Мамчура. А сам чоловік виступає третьою стороною.

У позовних вимогах ідеться про скасування розпорядження міського голови і дозволів на встановлення пам'ятного знака Георгію Косміаді, а також вимога зобов'язати відповідачів демонтувати його.

"Підстави оспорювати рішення міської влади немає. Ми робили все відповідно до букви закону. Зараз цей пам'ятний знак обліковується в Києві, в Міністерстві культури, в Рівному, в обласній державній адміністрації. Судді не вдасться його знищити, але це прецедент", – зазначає начальник управління культури і туризму.

Пікет під судом

9 квітня під суд із плакатами прийшли і представники управління культури, і митці, і представники громадських організацій. Серед пікетувальників – лауреат премії імені Георгія Косміаді Віктор Гвоздинський.

"Не повинно бути свавілля в місті, повинні працювати закони. І забудовники, які зараз наступають на наші і пам'ятники в тому числі, повинні дотримуватися цих законів. І судді так само. Було вирішено питання встановлення пам'ятного знака саме в тому місці", – каже пан Гвоздинський.

На плакатах – прізвище судді, який розглядає справу про скасування рішення Рівнеради щодо надання дозволу на встановлення пам'ятного знака художнику Георгію Косміаді.

"Минуле судове засідання міська влада, наші адвокати, наші юристи слухали чотиригодинну лекцію з приводу того, що ви не маєте права і це некрасиво ставити надгробки, пряма мова – в центрі міста, кому би це не було. Тобто ми слухали чотиригодинну лекцію з приводу позиції судді щодо історичних постатей Рівного", – каже начальник управління культури і туризму Рівного Тарас Максименко.

Як пройшов суд

Ані позивачі, ані їхній адвокат на судове засідання 9 квітня не з'явилися.

Суддя Микола Бердій відреагував на зміст плакатів та звернувся до кількох представників відповідача. Далі подаємо діалог у залі:

– Сторона відповідача, як суд може розглядати справу, суддя Бердій, при от таких плакатах?, – каже суддя.

– Якщо суд вважає, що за таких обставин не можна розглянути цю справу, то нічого не заважає взяти відвід, – відповідає один із представників міста.

– Я вважаю, що немає перешкод для розгляду, – каже ще один представник.

– Представник ЖКГ, Єфіменко: Ви змогли б розглядати?, – запитує знову суддя.

– Суб'єктивно, як людина, думаю, що ні, – відповідає представниця УЖКГ.

– Вважаю, перешкод для розгляду справи немає. Засідання відкрите і кожен присутній має право, – зазначає інший представник міської ради.

Суд – відклали

Суддя зачитав пояснення представника позивача, який просить перенести розгляд справи:

"Адвокат Шевчук повідомляє, що не може прибути в досудове засідання, оскільки з 08.04.21 перебуває на лікарняному у зв'язку з погіршенням стану здоров'я, зумовленим пандемічним захворюванням COVID-19. Позивач, третя особа, також перебувають на лікуванні у зв'язку з підтвердженням у них захворювання COVID-19."

Відтак, суддя оголосив перерву в засіданні до 28-го квітня.

Адвокат родини Мамчурів Сергій Шевчук повідомив Суспільному, що ні він, ні його клієнти свою позицію у цій справі наразі не коментують.

Не став коментувати журналістам претензії до себе і суддя Микола Бердій.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: