• Головна
  • Новини
  • У Львові відсвяткували 90-річчя Ігоря Хоми – основоположника українського джазу

15.05.2019, 13:36

У Львові відсвяткували 90-річчя Ігоря Хоми – основоположника українського джазу

Ігор Хома - український музикант, композитор і джазмен мав велику відвагу пропагувати джаз тоді, коли радянська система намагалася знищити у мистецтві все неординарне та ще й з виразним національним акцентом.

На початку травня, коли увесь світ відзначив День джазу, у Львівській філармонії відбувся чудовий концерт «Срібне коло» з нагоди 90-річчя легенди українського джазу Ігоря Хоми. Організатором і натхненником цього дійства виступив співак Орест Цимбала спільно з однодумцями.

Добрі й славні традиції української джазової музики сягають 1960-их років. Зокрема, львівського ансамблю «Медікус» під керівництвом Ігоря Хоми. Український музикант, композитор, джазмен і засновник української школи джазової музики, автор джазових п'єс та імпровізацій, естрадних пісень, музики до драматичних вистав та музичних фільмів Ігор Хома прожив цікаве, хоч і недовге творче життя.

Ігор Хома народився на Тернопільщині, а навчався у Львові. Тут маестро закінчив середню школу та Медичний інститут (1953). Згодом працював науковим співробітником Інституті епідеміології, мікробіології та гігієни. Захистивши кандидатську дисертацію, став викладачем Львівського медичного інституту, отримав звання доцента (1970) і працював там до кінця життя.

Побувавши на фестивалі молоді і студентів у Москві (1957), де виступали джазові колективи, Ігор Хома запалився ідеєю організувати власний ансамбль. Він заснував український джазовий ансамбль «Ритм» у Львові (1958—1960). Жорстка дисципліна, якою відзначався оркестр, базувалася на авторитеті його організатора і незмінного керівника. 1965 року ансамбль отримав назву «Медікус».

Ігор Хома формував і розвивав імпровізаційний джаз, орієнтований на український мелос. Він мав велику відвагу пропагувати джаз тоді, коли радянська система намагалася знищити у мистецтві все неординарне та ще й з виразним національним акцентом.

Для першого українського музичного фільму львівського телебачення «Залицяльники» (1968) «Медікус» виконував композиції Ігоря Хоми під його керівництвом.

Останній концерт ансамблю «Медікус» відбувся у Львівському оперному театрі (1981). Після нього композитор мав серйозні неприємності у зв'язку з виконаною коломийкою. Згодом у музиканта стався інсульт, який поставив крапку у його музичній кар'єрі. Залишилася недописаною докторська дисертація.

(За Вікіпедією).

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: